A les xarxes socials, res no és de franc

Xarxes Socials

Saps quina informació reveles, què diu de tu, qui ho veu i quin ús en fa? Actua per evitar riscos amb les dades sensibles a les xarxes socials

Segur que tens un o més perfils a les xarxes socials. Publiques les teves fotos a Instagram, fas comentaris a Twitter, comparteixes vídeos a TikTok… Si tot va bé, en treus seguidors, repiulades i ‘m’agrada’. Fins i tot pot ser que esdevinguis viral. Pots convertir-te, fins i tot, en un autèntic influencer! Ep, però què en treu qui ens ofereix aquest servei?

Diguem-ho d’entrada: res no és de franc, a les xarxes socials. La clau del negoci és la informació personal que facilites a través del teu perfil. D’aquesta manera, els anunciants poden fer-te arribar publicitat altament personalitzada i maximitzar així l’eficàcia de les campanyes. Sí, és cert, potser t’arriba una bona oferta d’aquelles sabatilles esportives que fa temps que vols aconseguir i que tenen un preu prohibitiu. Però, mentrestant, quan decideixes quins comptes o personatges públics segueixes o quins productes t’agraden, dones a conèixer dades personals sensibles que serveixen per perfilar-te. I de tot això pots no ser-ne conscient.

A més, quan indiques la ubicació, quan comparteixes els plans que tens per al cap de setmana, quan publiques fotos o difons dades personals, t’exposes a una sèrie de riscos. Potser ho fas conscientment,  però també sense adonar-te’n. Per això convé que et preguntis si t’interessa que qualsevol pugui saber-ho tot sobre tu.

I és que tenir un perfil públic a una xarxa social i identificar-te personalment serveix perquè qui et busqui pugui trobar-te amb facilitat, i això té avantatges, però també pot ser problemàtic. El que fas a les xarxes socials deixa un rastre, de manera que, si en fas ús, és important que t’asseguris que els teus perfils fan que quedis bé i no pas malament.

Actua per evitar riscos!

Aquests consells bàsics t’estalviaran possibles maldecaps. Tenir un perfil públic a xarxes socials té uns riscos per a la teva privacitat, però també té uns avantatges, si saps treure’n partit. Fixa’t en què diu de tu la teva activitat a les xarxes socials i vetlla per la teva identitat digital. Perquè pots aconseguir que la teva petjada digital sigui positiva si prens el control de qui ets a Internet!

Reconeix el terreny!
Assabenta’t bé de les condicions d’ús de les xarxes socials que fas servir. Perquè totes les xarxes socials se serveixen de les teves dades personals, però n’hi ha que són més respectuoses amb la privacitat que no d’altres.

Controla qui pot veure la teva activitat!
Ets tu qui decideix qui pot enviar-te missatges i sol·licituds d’amistat, qui té accés a la teva llista d’amics, amb qui interactues, etcètera. Tu tries qui veu les teves publicacions i pots restringir l’abast d’allò que comparteixes a través de la configuració de privacitat de les teves xarxes socials.

Sigues respectuós amb la privacitat aliena!
De la mateixa manera que no vols que hi hagi tercers que comentin segons què sobre tu en les seves publicacions o que t’etiquetin, evita d’exposar dades sensibles d’altres persones a les teves publicacions. Consultar als amics abans de pujar aquelles fotos en què apareguin és una mesura de precaució bàsica per evitar maldecaps i disgustos.

Limita l’etiquetatge!
A l’apartat de configuració de les preferències d’usuari de les teves xarxes socials pots impedir que t’etiquetin a publicacions alienes.

Projecta una bona imatge!
Pensa-t’ho bé abans de publicar a les xarxes socials, assegura’t que el que publiques no pot perjudicar-te en un futur. Sigues conscient que algú pot buscar el teu nom a Internet en algun moment. Que les teves xarxes socials posin en relleu les teves habilitats i interessos pot ajudar-te a destacar. Fes que la teva petjada digital treballi en favor teu.