Els primers rumors de 2019: WhatsApp Gold i Martinelli

Tornen a irrompre via correu electrònic i missatgeria instantània

Ja tenim entre nosaltres els primers rumors de 2019. Potser ja us han arribat o potser encara no, però tingueu en compte que ja comencen a sonar per tot arreu les meravelles de l’aplicació WhatsApp Gold i el vídeo anomenat Martinelli.  Si encara no n’heu sentit a parlar, estigueu alerta i no caigueu en el parany. És tot fals, no hi ha ni un bit de net, i poden comportar problemes d’infecció dels nostres dispositius i comprometre les nostres dades.

Per això us hem preparat un decàleg per detectar falsos rumors i prevenir la irrupció de virus en els vostres dispositius.

  1. Si rebeu un missatge de caire alarmista i urgent (“fes-ho ara o te’n penediràs!”), no és bona senyal. No us en refieu.
  2. Cadenes de missatges com el de WhatsApp Gold o Martinelli solen ser atemporals, així que poden circular per Internet durant molt de temps i apareixen cíclicament.
  3. Mireu si hi ha faltes d’ortografia, la qual cosa sol indicar que probablement sigui un contingut fals.
  4. Pareu atenció a les dades que es mostren: solen ser escasses, esbiaixades i, si esmenten fonts de referència, tergiversen el contingut original.
  5. Aquests missatges poden arribar a utilitzar noms de persones que no existeixen o que no tenen res a veure amb la informació que conté.
  6. Tingueu molta cura si es demana de reenviar un missatge de manera ràpida i massiva als vostres contactes, o fer clic en un document adjunt. Poseu-lo en dubte automàticament!
  7. És necessari tenir instal·lat un bon antivirus als dispositius per protegir-nos dels enllaços o apps fraudulentes. No us oblideu també dels mòbils!
  8. Cal mantenir sempre actualitzats els sistemes operatius dels dispositius i les aplicacions instal·lades.
  9. Quan descarregueu aplicacions feu servir únicament els repositoris oficials (Google Play, Apple Store…). És imprescindible comprovar qui són els desenvolupadors i els comentaris d’altres usuaris.
  10. Aneu amb compte amb les apps que simulen noms originals (‘Teligram’ en lloc de ‘Telegram’). Llegiu dues vegades el nom!

I al programa ‘Popap’ de Catalunya Ràdio n’hem pogut explicar l’origen i els riscos:

Què hem de fer si ja hem ‘caigut’ al parany?

Cal reiniciar el mòbil en mode segur (per detectar possibles incidències).

Desinstal·lar totes les aplicacions que no tinguem identificades.

Modificar totes les contrasenyes com a mesura de precaució.

Passar l’antivirus que tinguem instal·lat.