Els primers rumors de 2019: WhatsApp Gold i Martinelli

Tornen a irrompre via correu electrònic i missatgeria instantània

Ja tenim entre nosaltres els primers rumors de 2019. Potser ja us han arribat o potser encara no, però tingueu en compte que ja comencen a sonar per tot arreu les meravelles de l’aplicació WhatsApp Gold i el vídeo anomenat Martinelli.  Si encara no n’heu sentit a parlar, estigueu alerta i no caigueu en el parany. És tot fals, no hi ha ni un bit de net, i poden comportar problemes d’infecció dels nostres dispositius i comprometre les nostres dades.

Per això us hem preparat un decàleg per detectar falsos rumors i prevenir la irrupció de virus en els vostres dispositius.

  1. Si rebeu un missatge de caire alarmista i urgent (“fes-ho ara o te’n penediràs!”), no és bona senyal. No us en refieu.
  2. Cadenes de missatges com el de WhatsApp Gold o Martinelli solen ser atemporals, així que poden circular per Internet durant molt de temps i apareixen cíclicament.
  3. Mireu si hi ha faltes d’ortografia, la qual cosa sol indicar que probablement sigui un contingut fals.
  4. Pareu atenció a les dades que es mostren: solen ser escasses, esbiaixades i, si esmenten fonts de referència, tergiversen el contingut original.
  5. Aquests missatges poden arribar a utilitzar noms de persones que no existeixen o que no tenen res a veure amb la informació que conté.
  6. Tingueu molta cura si es demana de reenviar un missatge de manera ràpida i massiva als vostres contactes, o fer clic en un document adjunt. Poseu-lo en dubte automàticament!
  7. És necessari tenir instal·lat un bon antivirus als dispositius per protegir-nos dels enllaços o apps fraudulentes. No us oblideu també dels mòbils!
  8. Cal mantenir sempre actualitzats els sistemes operatius dels dispositius i les aplicacions instal·lades.
  9. Quan descarregueu aplicacions feu servir únicament els repositoris oficials (Google Play, Apple Store…). És imprescindible comprovar qui són els desenvolupadors i els comentaris d’altres usuaris.
  10. Aneu amb compte amb les apps que simulen noms originals (‘Teligram’ en lloc de ‘Telegram’). Llegiu dues vegades el nom!

I al programa ‘Popap’ de Catalunya Ràdio n’hem pogut explicar l’origen i els riscos: