Com la ciberseguretat es trasllada al món dels videojocs

Iniciem una sèrie d’articles sobre videojocs que tracten la protecció de la informació i els sistemes informàtics des de diferents perspectives

De la mateixa manera que el cinema ha convertit les trames sobre robatori de dades, irrupcions no autoritzades en computadores suposadament fortificades i ciberdelinqüents en inspiració per a guions de films de suspens i intriga, també el món de l’entreteniment electrònic interactiu ha adaptat els afers de què s’ocupa la ciberseguretat. Els videojocs no s’han limitat a basar els seus arguments en la protecció de la informació i els sistemes informàtics en la seva faceta de vehicles narratius. També han convertit els ciberatacs en mecàniques i elements de joc.

La ficció pot exagerar la realitat, però pot servir per reflexionar sobre el nostre dia a dia i prendre consciència de diferents aspectes que poden amoïnar-nos. Així, hi ha videojocs que difuminen la fina línia entre la vida quotidiana i alerten sobre els efectes del programari maliciós, la vulnerabilitat de les infraestructures tecnològiques, l’impacte de la cibercriminalitat i el ciberterrorisme o el perill que la privacitat es vengui al millor postor sense el coneixement de les persones, entre altres temes.


Realisme i potencial d’immersió

Els videojocs són l’únic entreteniment en què el públic no exerceix únicament com a espectador, sinó que hi participa activament. Això els confereix un poder particular i extraordinari a l’hora de traslladar-nos a escenaris hipotètics. Aquests relats interactius ens posen sobre avís d’una sèrie de qüestions de les quals la ciberseguretat es preocupa preferentment. És per aquest motiu que amb aquesta peça iniciem una sèrie d’articles que es fixaran en videojocs que, des de diversos punts de vista, s’inspiren o se centren en la ciberseguretat. Abordarem propostes videolúdiques de diversos gèneres, des de l’acció i l’aventura al rol i des dels trencaclosques als simuladors, passant fins i tot pels jocs seriosos, propostes de naturalesa lúdica dissenyades amb una finalitat principal que va més enllà de l’entreteniment, sigui formativa o informativa.

Títols com Hacker (Activision, 1985) o Deus Ex (Eidos Interactive, 2000) van plantejar amb notable anticipació alguns dilemes que avui preocupen tothom que fa ús d’Internet. Més tard, Mirror’s Edge (Electronic Arts, 2008) va avançar-se a l’esclat de l’impacte global de la divulgació de l’existència del programa secret de control d’internet i de les telecomunicacions del govern dels Estats Units conegut amb l’acrònim de PRISM; aquella aventura ens duia a una societat futurista en què Internet està completament intervingut per les autoritats i l’únic espai per a la dissidència és necessàriament analògic i proscrit.

Més recentment, Watch Dogs (Ubisoft, 2014) ens va convertir en un pirata informàtic capaç de burlar els protocols de seguretat més estrictes, cosa que prevenia el videojugador sobre la vulnerabilitat de les infraestructures tecnològiques i, fins i tot, li inculcava d’alguna forma un cert sentit de la responsabilitat i el respecte per les de dades personals i la privacitat de la informació. Syndicate (Electronic Arts, 2012) i Cyberpunk 2077 (CD Projekt RED, 2020) aborden la deriva malsana de la societat de consum i dibuixen un món on les grans corporacions, que coneixen perfectament els hàbits de la ciutadania i s’han apoderat de la informació més sensible dels individus, acumulen més poder que no els governs democràtics.


Si ets un fanàtic dels videojocs i vols descobrir altres passatemps interactius sobre la protecció dels actius informàtics, llegeix les nostres recomanacions d’oci electrònic sobre aventura, acció i rol, sobre trencaclosques, simulació, programació i estratègia o sobre jocs seriosos. I si t’apassiona la ciberseguretat més enllà del plantejament d’un passatemps videolúdic, has de saber que aquest sector demanda cada cop més professionals especialitzats i ho seguirà fent en un futur.  Si consideres aquesta sortida laboral et poden interessar els graus en ciberseguretat que ja ofereixen algunes universitats, els màsters en ciberseguretat dels ensenyaments  postuniversitaris o la formació professional.


També et pot interessar…