La cibereseguretat inspira videojocs d’acció, aventura i rol

La protecció de dades, xarxes, dispositius i sistemes informàtics davant els atacs i l’accés no autoritzat és el motor argumental de múltiples propostes videolúdiques d’allò més intens

Després de l’article introductori Com la ciberseguretat es trasllada al món dels videojocs, continuem la nostra sèrie dedicada a títols d’entreteniment electrònic interactiu que tracten la protecció de la informació i els sistemes informàtics des de diferents perspectives amb una entrega dedicada a un grapat d’exponents d’acció, aventura i rol.

Videojocs ciberseguretat, WatchDogs

Molts videojocs consisteixen en propostes d’evasió que ens traslladen a entorns fantàstics i ens converteixen en personatges amb poders sobrenaturals o habilitats extraordinàries. Però també hi ha propostes videolúdiques que plantegen situacions que, siguin molt o poc realistes, tenen molt a veure amb el món que ens envolta o volen fer-nos reflexionar sobre qüestions de cert trellat, i la ciberdelinqüència i les trames d’intriga sobre la protecció de les xarxes i els sistemes d’informació davant el programari maliciós poden ser una excel·lent matèria primera per a un gran thriller.


Prepareu el comandament, que a continuació trobareu des de relats futuristes en què la faceta més intrusiva de la tecnologia amenaça de controlar la humanitat o d’apoderar-se de la privacitat de les persones a aventures centrades en l’habilitat dels cibercriminals per explotar vulnerabilitats i endinsar-se en els sistemes aparentment més inexpugnables.

Caràtula del videojoc, Deus ex

Deus ex

Eidos Interactive (2000) | Acció i aventura, lluita | Tràiler

El videojugador ha d’esmolar l’enginy per obrir-se pas hackejant a través dels enigmes d’aquest món ciberpunk i especialitzar-se en la incursió furtiva a través del perfeccionament d’habilitats de pirateria informàtica. La conjuminació de rol, acció, aventura i joc de trets en primera persona va convertir Deus Ex en un fenomen en el moment del seu llançament. Però si ha esdevingut un veritable clàssic no és només per una mescla de gèneres equilibrada i atractiva, sinó per una trama de conspiracions vibrant i plena de cliffhangers, una gran interactivitat i un sistema de decisions que genera unes conseqüències específiques amb impacte en la trama.

La sèrie consta fins ara de sis títols. Destaquen especialment els aclamats Deus Ex: Human Revolution (2011) i Deus Ex: Mankind Divided (2016), amb què Square Enix ha rellançat la franquícia.

Caràtula del videojoc, Enter The Matrix

Enter The Matrix

Shiny Entertainment (2003) | Acció i aventura, lluita | Tràiler

Malgrat que el reclam principal d’Enter the Matrix és la possibilitat d’endinsar-se en el món de simulacions virtuals del film de les germanes Wachowski, el que destaca especialment és la part de pirateig informàtic del plantejament jugable, que adapta els comandaments de DOS de forma simplificada però convincent. Potser el joc queda lluny d’emular amb èxit l’espectacularitat del referent cinematogràfic original, però pel que fa al vessant de hackeig el plantejament és ben reeixit.

Caràtula del videojoc, Mirror's Edge

Mirror’s Edge

Electronic Arts (2008) | Acció-aventura |Tràiler

Mirror’s Edge ens trasllada a una megalòpoli d’un futur proper on el crim gairebé ha desaparegut. Aquest escenari aparentment idíl·lic, però, s’ha aconseguit mitjançant el control ferri dels mitjans de comunicació i la monitoració constant de l’activitat dels ciutadans per part d’un govern orquestrat per les corporacions. Tot està interferit per part de les autoritats i la privacitat s’ha diluït de tal forma l’única via segura per a l’intercanvi d’informació és l’analògica: un grup de missatgers acròbates de parkour es desplaça pels terrats escapolint-se dels agents de vigilància i lliura informació sensible a tota la ciutat.

El joc va tenir una continuació, Mirror’s Edge Catalyst (2016), en què les corporacions endurien encara més les seves mesures de control a través de la xarxa.

Caràtula del videojoc, Syndicate

Syndicate

Electronic Arts (2012) | Acció en primera persona |Tràiler

El 2069, el món desenvolupat ja no està regit per governs, sinó dividit en regions controlades per megacorporacions conegudes com a sindicats. En aquest futur, les persones interactuen amb el món digital i la tecnologia mitjançant un xip neuronal implantat. Els sindicats proveeixen l’habitatge, l’educació, el tractament mèdic, els llocs de treball, els serveis financers, les assegurances i l’entreteniment a canvi del coneixement de les dades personals i els hàbits de consum dels individus. Aquesta informació és poder i permet predir el comportament de la població. Sense la supervisió dels governs, els negocis han esdevingut un conflicte bèl·lic per la dominació del mercat. Encarnem un agent cibernètic d’elit dels sindicats a la primera línia d’aquest front de batalla.

Caràtula del videojoc, Watch Dogs

Watch Dogs

Ubisoft (2014) | Acció i aventura en món obert | Tràiler

En una Chicago sostinguda pel sistema informàtic més avançat dels Estats Units tots els dispositius i ginys, les infraestructures i la informació personal dels ciutadans estan interconnectats. En aquest context, Aiden Pearce, un reputat hacker dels baixos fons sacsejat per la tragèdia, esdevindrà un vigilant sigil·lós que no dubtarà a fer ús de tots els coneixements i recursos al seu abast per trobar els assassins de la seva neboda i cercar justícia. Des del seu telèfon intel·ligent, Pearce és capaç de convertir la ciutat en una arma, controlant els semàfors per col·lapsar el trànsit, editant i descarregant informació sensible o manipulant la xarxa elèctrica. El poder d’immersió de l’aventura és un dels punts forts de la proposta, així com unes mecàniques de pirateig innovadores i versàtils, que permeten encarar les múltiples missions de diferents maneres.

La saga ha tingut fins ara dues iteracions més, Watch Dogs 2 (2016), que ens duu a fer hacktivisme a San Francisco, i Watch 2 Legion (2020), ubicada en un Londres distòpic colpit pels efectes del Brexit i per la obsessió per la videovigilància.

Caràtula del videojoc, Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077

CD Projekt RED (2020) | Rol d’acció | Tràiler

Night City és una urbs futurista gegantina obsessionada pel poder i la modificació corporal extrema a través d’implants cibernètics. El protagonista d’aquesta aventura d’acció en món obert és V, un mercenari que cobeja un implant únic que promet oferir la immortalitat a qui l’aconsegueixi. El videojugador pot alterar i perfeccionar les modificacions cibernètiques del seu personatge, així com les seves habilitats i perfil, en un entorn en què les tries personals configuren la història a mesura que avancem. El pirateig informàtic és un ingredient important de Cyberpunk, es pot dividir en els comandaments de hackeig ràpid, que podem dirigir a equipaments elèctrics i enemics, i el hackeig de punts d’accés amb protocol d’invasió, que podem emprar per piratejar ordinadors o antenes de telecomunicacions.


Si t’apassiona la ciberseguretat més enllà del plantejament d’un passatemps videolúdic, has de saber que aquest sector demanda cada cop més professionals especialitzats i ho seguirà fent en un futur.  Si consideres aquesta sortida laboral et poden interessar els graus en ciberseguretat que ja ofereixen algunes universitats, els màsters en ciberseguretat dels ensenyaments  postuniversitaris o la formació professional.


També et pot interessar…