Alerta per la proliferació del programari maliciós Filecoder.C

Xifra tots els arxius del mòbil i demanen diners per recuperar-los.

Mai podem abaixar la guàrdia en la seguretat dels nostres dispositius, tampoc a l’estiu. Internet no descansa mai, és actiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, i tampoc reposen els que volen aprofitar aquest magnífic canal per beneficiar-se econòmicament i de manera il·legal afectant la privacitat dels usuaris. Els investigadors de seguretat d’ESET alerten aquests dies d’una nova amenaça que ataca els telèfons amb sistema Android. Es tracta d’un ransomware anomenat Filecoder.C que xifra i bloqueja tots els arxius del mòbil. I no només això: s’envia a tots els contactes a través d’un SMS, personalitzat amb el nom, i que arriba a l’usuari en l’idioma que té configurat el dispositiu (tot i que algunes traduccions, com podeu comprovar, deixen molt que desitjar…).

Una vegada els arxius estan xifrats, el procediment és l’habitual en el programari de segrest: els ciberdelinqüents demanen un rescat, que s’ha de fer en bitcoins, per poder recuperar-los. En el cas de Filecoder.C, diuen donar 72 hores de temps abans que els arxius es perdin per sempre…

Com solucionar-ho?

Si el nostre dispositiu ha estat atacat per programari maliciós, les recomanacions que fan els informàtics són apagar-lo de seguida, i no intentar esborrar fitxers sospitosos ni passar antivirus, ja que aquestes accions podrien empitjorar la situació. Podem restablir els valors inicials del mòbil, si bé això ens farà perdre tots els arxius del dispositiu. És per això que és important anar guardant les fotografies i altres documents de rellevància que tingueu en el mòbil i fer-ne còpies de seguretat. Si el problema persisteix, poseu-vos en contacte amb un expert que en faci el diagnòstic i l’intenti.

En cap cas s’ha de pagar el rescat: a més a més de ser aquesta una de les maneres de lluitar contra el ransomware, ningú assegura que una vegada fet l’ingrés els ciberdelinqüents donin accés per recuperar els arxius, o que no hi tornin al cap d’uns dies, demanant encara quantitats més elevades.

Més val prevenir

El millor, evidentment, és que el nostre mòbil no sigui infectat, i hi tindrem molt de guanyat si seguim aquests consells:

  • Mantingueu els dispositius actualitzats.
  • Descarregueu-vos aplicacions des de botigues oficials i conegudes, com Google Play.
  • Abans de descarregar-vos una APP,  feu una ullada a la valoració que té i als comentaris que s’hi fan (sobretot què diuen els negatius).
  • Useu el sentit comú quan rebeu un correu electrònic, SMS, o qualsevol altre tipus de notificació: Conec el remitent? M’adrecen a un web que no em sona ni conec de res i em prometen regals? En cas de dubte, no cliqueu cap enllaç del missatge en qüestió i elimineu-lo.

Si voleu més informació sobre programari maliciós, consulteu aquest article, i també podeu consultar la pàgina No More Ransom!