Webinar UEA: Una quarantena d’empreses segueixen la sessió digital de la campanya #NegoCibersegur sobre Ciberseguretat empresarial

La jornada, amb la participació d’Engimàtica i Petromiralles, s’ha centrat en els possibles riscos per a la seguretat de les empreses i en com preparar-se per combatre’ls

Els riscos de ciberseguretat a què estan exposades les empreses i els recursos per protegir els negocis i les seves dades davant de possibles amenaces i atacs van ser els eixos de la jornada “Ciberseguretat a l’empresa: com protegir-se, per què fer-ho i quins riscos podem evitar”. La sessió de formació en línia, organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, amb el suport de Foment del Treball, es va dur a terme dimarts, 27 d’abril, i la  van seguir de forma telemàtica una quarantena de responsables d’empreses.

Josep de la Casa, formador de l’Agència de Ciberseguretat,  va presentar als assistents la campanya #NegoCibersegur, que posa a disposició de les empreses recursos gratuïts per tal que, a través d’accions senzilles, puguin protegir-se. De la Casa va comentar l’auge dels atacs de ransomware, que xifren les dades de forma que la informació queda segrestada fins que les empreses no satisfan l’exigència d’un rescat econòmic. També va fer èmfasi en la necessitat que, en un context d’imposició del teletreball, accessos remots i connexions itinerants, els treballadors i les empreses coneguin bé i facin un bon ús dels seus dispositius electrònics i extremin precaucions.

El valor que les dades personals i de negoci representa per a les empreses i la importància de dedicar-hi recursos perquè no quedin compromeses o la gestió eficaç de les contrasenyes, que haurien de ser robustes, privades i unipersonals, van ser punts centrals de l’exposició de De la Casa.

Josep M. Prió, responsable de sistemes i telecomunicacions de Petromiralles, va compartir l’experiència de l’empresa, que va fer front a  un augment important de correu brossa i a una estafa de correu electrònic dirigida d’intents de pesca de correu electrònic dirigida (spear phishing). Petromiralles ha incrementat la seguretat a través de la formació especialitzada dels treballadors, que han estat instruïts en les estafes de correu electrònic, en l’ús segur de dispositius i en la detecció primerenca d’atacs.

La importància de la formació també la va subratllar Sergi Gil, director general d’Engimàtica, empresa especialitzada en ciberseguretat industrial del grup UEA Lab 4.0. Gil va alertar sobre la manca de preparació en ciberseguretat de les petites i mitjanes empreses i microempreses, circumstància que les fa extraordinàriament vulnerables. Per a Gil, la ciberseguretat hauria de ser una matèria per la qual les empreses haurien d’apostar estratègicament i de forma decidida, tant per l’efecte que un ciberatac pot tenir en la pèrdua de temps i recursos com per l’impacte en la productivitat, el control de processos industrials i, fins i tot, la seguretat dels treballadors. Segons que Gil va indicar, comptar amb equips de resposta ràpida davant dels ciberatacs o disposar de sistemes d’alerta a dins les xarxes de l’empresa són mecanismes de protecció eficaços que les empreses haurien d’implementar.

El vídeo de la sessió de la campanya #NegoCibersegur sobre ciberseguretat empresarial estarà disponible pròximament.

Nota de premsa de la Unió Empresarial de l’Anoia: La UEA celebra un seminari sobre la Ciberseguretat a l’empresa: com protegir-se, perquè fer-ho i quins riscos podem evitar.