Tornem a l’escola!

La ciberseguretat és imprescindible en la formació digital.

Les portes de les escoles han tornat a obrir després de mesos de romandre tancades a causa d’una situació imprevista com va ser la propagació de la pandèmia del coronavirus covid-19. Comença un nou curs amb incerteses, i potser una de les poques coses que es poden preveure sense por d’equivocar-se és que alguns usos d’Internet que fins fa un any no eren gaire habituals en el sistema educatiu han arribat per quedar-se, i que la xarxa cada dia és més important, no només per a l’aprenentatge de l’alumnat, sinó també per a la relació entre mestres i alumnes, entre el centre i les famílies, i per a la feina i coordinació de l’equip docent.

Però més ús d’Internet implica també més exposició als perills als que va associats la xarxa. És per això que els centres educatius, com qualsevol entitat o empresa, ha de tenir molt presents les mesures bàsiques de ciberseguretat, entre molts altres motius perquè escoles i instituts gestionen dades personals de l’alumnat i dels docents i altres treballadors del centre. És una tasca, la de la ciberseguretat, que no es pot deixar per a l’endemà, i per aquest motiu, ara que tot just es reobren les portes, és clau que reviseu o emprengueu accions destinades a garantir la seguretat dels dispositius de l’escola o institut, de les dades sensibles i arxius que hi ha guardats, i de les comunicacions que emeteu de manera digital.


Consells per als centres educatius

Formeu i informeu l’equip docent sobre ciberseguretat.

– Manteniu els dispositius i els programes actualitzats.

– Useu contrasenyes diferents per a cada dispositiu mòbil, feu-les complexes, i canvieu-les amb freqüència.

– Poseu al dia els antivirus.

– Doneu permisos per accedir a determinats continguts o informacions només a aquelles persones que hagin de treballar amb aquelles dades.

– Useu programari fiable i no descarregueu (en el cas dels mòbils) aplicacions des d’enllaços no oficials.

– Feu còpies de seguretat de forma periòdica d’aquells arxius més importants i que sigui imprescindible no perdre i, si són còpies físiques (no en núvol), deseu-les en lloc segur.


En cas de fer videoconferències

– Feu-les a través de plataformes segures, que no tinguin falles de seguretat. Estigueu informats de les novetats que posen a disposició. Per exemple, l’aplicació Zoom ja permet incorporar el doble factor d’autenticació (2FA).

– Aneu amb compte amb aquells elements que surten en pantalla. Per exemple, si us trobeu a casa, és important que no es vegin objectes de valor, o un full on hi ha escrita una contrasenya personal. La majoria de les plataformes de videoconferències permeten distorsionar el fons o posar-hi una imatge predissenyada o una fotografia que hagueu fet vosaltres i tingueu en el dispositiu.

Si no s’ha d’intervenir, millor apagar el micròfon. No només evitareu sorolls que puguin interferir o distorsionar la reunió o classe, sinó també que es puguin “colar” converses que en aquells moments hi pugui haver a prop d’on esteu i que podrien contenir informació personal o de la vostra família. També cal assegurar-se que es poden gestionar les intervencions i els xats d’alumnes per evitar mals usos de la sessió de videoconferència.


Recursos educatius

Per acabar, recordar-vos en aquest inici de curs que des del programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya oferim un ampli ventall de recursos destinats als educadors amb l’objectiu de que disposeu de materials de suport a l’hora de treballar a l’aula qüestions relacionades amb la xarxa, i especialment amb aquelles que tenen a veure amb la ciberseguretat i la privacitat.

Sort amb el nou curs!