Els experts auguren que durant aquest any les infeccions a través del telèfon mòbil augmentaran

El 2018 ha començat amb força: els primers dies del nou any ja es va saber que els processadors Intel i AMD, i els processadors AMR d’alguns telèfons mòbils, tenien una vulnerabilitat seriosa que afectava la seguretat dels equips.

Els mòbils, en el punt de mira

Però l’any acaba d’arrencar, i encara queden per endavant moltes setmanes i molts fenòmens compromesos des del punt de vista de la ciberseguretat. Un dels que, segons els experts, haurem de tenir especialment en compte són els atacs que poden posar en risc els nostres telèfons mòbils. Per exemple, infeccions dels nostres dispositius a través de programari maliciós (cucs, troians, eines d’intrusió…), els mateixos que poden afectar els nostres dispositius de sobretaula, o bé campanyes de ransomware que es difondran via SMS o MMS i que ens poden segrestar els aparells i exigir-nos una recompensa per tal de desbloquejar-los.

També caldrà seguir molt de prop les aplicacions fraudulentes que podem trobar als centres de descàrrega d’Android o Apple. L’auge indiscutible de les aplicacions (que utilitzem en el nostre dia a dia) ha fet que n’apareguin de falses amb una voluntat d’apropiar-se de qualsevol tipus de dada. Moltes d’aquestes aplicacions són tan summament sofisticades que imiten, fins i tot, el nom del desenvolupador.

Protocols de seguretat senzills

Així doncs, abans de descarregar qualsevol nova aplicació, cal aplicar uns protocols de seguretat molt senzills (i que ens evitaran, o minimitzaran, el risc de tenir un ensurt desagradable): buscar les aplicacions que tenen més descàrregues (perquè generen més confiança), verificar les qualificacions i els comentaris dels usuaris (perquè ens orientaran sobre possibles problemes), i comprovar tant el perfil com la web del desenvolupador (així com si inclou l’etiqueta ‘Elecció de l’editor’). I, sobretot, feu servir el sentit comú i no intenteu experiments absurds a la recerca d’aplicacions miraculoses o estrambòtiques.

En tots els casos, i no ens cansarem de repetir-ho, és important fer actualitzacions periòdiques dels sistemes operatius dels nostres mòbils, així com de les aplicacions que tinguem instal·lades.