Com superar la dependència tecnològica en l’àmbit familiar

La integració d’Internet i els dispositius tecnològics a les llars actuals és tot un avenç; us oferim suggeriments perquè no sigui, també, font de problemes

Amb el temps, el concepte de família ha anat variant i ampliant-se. Ja no designem així únicament les persones que comparteixen lligams de parentiu, sanguini o polític. Hi hem incorporat els vincles d’afecte i amistat, animals de companyia i, fins i tot, per a desgrat de tots plegats, els cunyats (que saben de tot i en qualsevol tema fiquen cullerada). També Internet i els dispositius tecnològics s’han integrat en la vida familiar, i és que en fem ús a totes hores. Les famílies han esdevingut digitals.

Amb motiu del Dia Internacional de les Famílies, que se celebra cada 15 de maig des que fou proclamat el 1993 per l’Assemblea General de Nacions Unides, us duem algunes orientacions de ciberseguretat i hàbits cibersaludables per a progenitors i canalla.


Ginys per fer-nos la vida més fàcil?

Dieta digital, cibersaludable

Els nostres ginys ens fan la vida més fàcil, però que cal reconèixer que tenen un gran poder d’absorció. Per tal que el seu influx no esguerri la conciliació familiar, suggerim una sèrie de Propostes per a una dieta digital cibersaludable. Amb els nostres petits consells per a famílies, fareu un ús reflexiu dels aparells electrònics. Perquè un consum moderat de tecnologia és la base d’una dieta digital cibersaludable

L’accés de la canalla a les TIC

A partir de quina edat és recomanable d’introduir els nens en l’ús de la tecnologia? Convé limitar-ne l’ús en edats primerenques? Quines mesures de prevenció cal prendre en l’alfabetització digital dels infants? Podeu trobar resposta a aquestes qüestions al nostre apartat de Normes de ciberseguretat per als nostres fills. Cal tenir sempre present que la comunicació i confiança entre pares i fills a l’hora de gestionar les TIC és bàsica i que conversar sobre l’ús que tots plegats fem de la tecnologia és essencial per evitar o encarar alguns dels perills amb què poden ensopegar a Internet. Com que hi ha continguts que els més petits no haurien de tenir a l’abast, podeu informar-vos sobre l’activació dels controls parentals com a garantia per a la privacitat i la seguretat dels menors.

Drets i obligacions

És important transmetre als menors que a Internet tenim drets però també obligacions. Tot allò que fem o publiquem pot repercutir en els altres. Si et demanes Quines responsabilitats tenen els meus fills a Internet?, les nostres indicacions et poden ser especialment útils per fomentar un ús responsable de la xarxa. I perquè també el foment de l’empatia és clau i cal vetllar bel confort i el benestar físic i emocional dels infants, la nostra Guia d’actuació per a famílies contra el ciberassetjament us brindarà claus per prevenir-lo i fer-hi front des de casa. Si cerqueu un vademècum més ampli i exhaustiu, trobareu orientacions complementàries al nostre apartat de Consells per a pares i mares sobre l’univers digitals dels seus fills.


Lleure digital

En temps de lleure, especialment, el consum d’Internet i l’ús de gadgets pot ser compulsiu, especialment per part dels adolescents. Xatejar amb els amics, jugar a videojocs en línia, revisar les nostres xarxes socials o navegar a la cerca d’algun regal pels aparadors virtuals de les aplicacions de compres en línia és entretingut, però hem de prendre algunes precaucions. A les nostres propostes per a un Lleure cibersegur trobareu recomanacions i hàbits cibersaludables per a famílies en època de descans i temps lliure.


Podeu expandir la informació amb les guies i manuals de la nostra secció de recursos per a famílies, amb la nostra selecció de vídeos sobre el bon ús de la xarxa i de les aplicacions, o amb els nostres enllaços recomanats amb activitats d’aprenentatge sobre seguretat informàtica.

També et pot interessar…