Les famílies, el millor tutorial

L’acte central del DIF 2019 proposa una reflexió sobre la incorporació de les noves tecnologies en la vida diària

El 15 de maig és el Dia Internacional de les Famílies (DIF). L’Auditori de La Lira Ampostina, a l’avinguda de Santa Bàrbara, 35, d’Amposta, és l’espai en què tindrà lloc l’activitat organitzada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià, i que porta per nom #SortimDeLaPantalla, les famílies som el millor tutorial per al bon ús de les pantalles. En paraules dels organitzadors, l’acte té la voluntat de “fer reflexionar i orientar les famílies i les persones adultes perquè incorporin de manera positiva les tecnologies i en facin un bon ús”.

Una enquesta del programa Internet Segura sobre hàbits dels joves a Internet publicada recentment va donar com a resultat que prop d’un 91% de nois i noies entre 10 i 16 anys tenen mòbil propi, i que ja als 10 anys la xifra està per sobre del 50%, més del doble de la dada que exposava fa tres anys l’estudi de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La incorporació de les TIC a la llar, i el seu ús per part d’adults, joves i infants, és una realitat i també un motiu de debat i / o preocupació per a moltes famílies, i és per això que el DIF d’aquest 2019 afronta la qüestió. Estem massa enganxats a la pantalla? A partir de quina edat hem de facilitar als infants l’accés a les xarxes? Quin paper hem de jugar les famílies? Són algunes de les preguntes a les que s’enfrontaran els experts que participaran en l’acte de la capital del Montsià. Hi intervindran Tomàs Roy, Director d’Estratègia de Seguretat del CESICAT, Mireia Ambròs, psicopedagoga de l’Àrea d’Adiccions Comportamentals de la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut, Iris Roch, responsable del programa Cafè i Social Media de l’Equip Clínic Cipais, i Marisa Vidal, assessora en cultura digital, dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre del Departament d’Educació.

Abans, una divertida obra de teatre ens posarà a tots davant del mirall. O, més ben dit, davant del mòbil, la tauleta o l’ordinador. Porta per títol Des(connectem) i té com a protagonistes en Guats (Jordi Gràcia), la Vídeokids (Anna Casals) i l’Insta (Toni González). Són tres aplicacions – pels seus noms ja us podeu imaginar quines – que parlen sobre els humans que les usen, amb especial èmfasi en la utilització que en fan els joves, i de com els adults molt sovint no tenen en compte temes com la seguretat.

L’entrada és gratuïta i les portes de l’Auditori s’obriran a les 17 h. Descarregueu-vos el díptic de l’acte aquí.

El Dia Internacional de les Famílies el va establir l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1994. Ofereix, cada 15 de maig, una oportunitat per conscienciar la societat de les situacions amb què es troben les famílies, els seus nous reptes i dificultats, així com per promoure accions que millorin el seu benestar.

Tant si podeu anar a l’acte d’Amposta com si no, recordeu que a internetsegura.cat trobareu molta informació sobre TIC i famílies.