Si tens entre 14 i 18 anys, és molt probable que facis servir Snapchat, Periscope, Kik o Instagram amb els teus amics. Però… en fas un ús segur? Saps quins riscos tenen aquestes apps?

Snapchat

Snapchat és una xarxa social que s’ha posat molt de moda entre els joves. Consisteix a enviar i rebre fotos o vídeos (“snaps”) que, un cop vistos, s’esborren del mòbil de qui els rep.

Edat mínima: 13 anys

Quan utilitzis Snapchat, és important que segueixis aquests consells:

 1. Encara que els snaps s’esborrin al cap d’uns segons, se’n poden fer captures de pantalla.

Per tant, no enviïs res que no vulguis veure publicat a qualsevol banda. Recorda que quan envies una foto o vídeo, en perds el control.

 1. Controla la teva privacitat: escull qui pot enviar-te snaps i qui pot veure els que tu envies. Totes les persones que tinguis agregades a Snapchat han de ser amics que coneguis físicament i amb qui tinguis relació habitualment.
 2. Evita compartir el teu Snapcode a altres xarxes socials, ja que faràs que sigui visible per a persones desconegudes.
 3. No enviïs fotos o vídeos d’altres persones sense el seu permís. Pot ser que els molesti si ho fas.

Si tens dubtes, pots consultar el Centre de Seguretat de Snapchat.

Periscope

Periscope és una plataforma de Twitter a través de la qual es poden retransmetre vídeos en directe i també veure retransmissions de qualsevol persona arreu del món. Els usuaris que emeten vídeos apareixen geolocalitzats en un mapa, i la resta poden anar deixant-los comentaris en directe.

Edat mínima: 13 anys

 1. Si només vols veure vídeos que emeten altres persones, no cal que et creïs un compte. D’aquesta manera, evites cedir les teves dades innecessàriament.
 2. Si t’obres un perfil a Periscope, vigila quines dades personals hi deixes, ja que seran públiques. Per exemple, no donis mai el teu número de mòbil.
 3. Les retransmissions de vídeo són públiques per defecte, però tens l’opció de configurar el teu compte perquè les vegin només les persones a qui convidis. Et recomanem que retransmetis només a persones que coneguis i que triïs llocs i temes a retransmetre que no perjudiquin (fàcilment) la teva intimitat.
 4. Si fas una retransmissió, aquesta es veu arreu del planeta en directe. Però també estarà disponible, si no l’esborres, durant les següents 24 hores amb tots els comentaris i els cors apareguts.

Consulta la política de privacitat de Periscope per a més informació.

Kik 

Kik és una aplicació de missatgeria instantània gratuïta per a dispositius mòbils. Una de les principals característiques de Kik és que hi pots mantenir l’anonimat en tot moment.

Edat mínima: 13 anys

 1. Escull un nom d’usuari que sigui difícil d’esbrinar. Una combinació de lletres, números i alguns caràcters especials és la millor manera de prevenir.
 2. Evita compartir el teu Kik code d’altres xarxes socials, ja que faràs que sigui visible per a persones desconegudes.
 3. L’anonimat i la facilitat d’accés aquesta xarxa social ha fet que molts usuaris no compleixin amb l’edat mínima. Però cal extremar les precaucions perquè sovint res és el que sembla. No hem de compartir mai dades personals amb desconeguts.
 4. Utilitza la funció de “bloquejar” per a gestionar missatges de contactes nous que no t’interessin.

Fes un cop d’ull a la política de privacitat de Kik.

Instagram

És una xarxa social de Facebook per a compartir fotos i vídeos, que es poden etiquetar amb hashtags (#).

Edat mínima: 13 anys

 1. Activa la privacitat de les teves publicacions! D’aquesta manera, aquells que vulguin veure les teves fotos o vídeos hauran d’enviar-te una sol·licitud, que pots aprovar o ignorar. No acceptis ningú que no coneguis!
 2. Quan utilitzis hashtags en vídeos o fotos privades, aquestes no són visibles per a tothom. Ara bé, si tens per un perfil públic reflexiona, abans de publicar, sobre la difusió que tindran les teves fotografies segons el tipus de hashtag que usis.
 3. Comparteix amb persones concretes seleccionant la icona d’Instagram Direct, on podràs escollir si desitges compartir només amb unes quantes persones en lloc de amb tots els teus seguidors.
 4. Bloqueja a algú sempre que sigui necessari. Quan un usuari utilitza aquesta funció, la persona bloquejada no pot veure les teves publicacions ni pot buscar-te en el seu compte.

Al Centre de Seguretat d’Instagram trobaràs tota la informació de privacitat i consells de seguretat.

I uns consells bàsics per totes les xarxes socials

En totes aquestes xarxes pots triar el nom d’usuari que et convingui, però pensa si aquest cal que contingui sempre referències a nom, cognoms i edat o amb un senzill àlies estaries més segur. T’estalviaràs problemes si evites compartir públicament aquest nom d’usuari en d’altres xarxes socials.

Si pateixes assetjament, si veus continguts que no et semblen adequats o si et trobes en qualsevol situació incòmoda: bloqueja el contacte que t’està fent sentir així, parla-ho amb la teva família o mestres i posa’t en contacte amb nosaltres o amb Infància Respon (telèfon gratuït 116 111).

També et recomanem que facis un cop d’ull a aquests recursos, que et poden ajudar a fer un ús segur de les noves xarxes socials:

Arbres de decisió:

arbre_decisio

 

 

 

 

 

Si un estrany et molesta:

sextorcio

 

 

 

 

 

Reflexiona sobre com protegir-te a la xarxa!

reflexiona