5 dades sobre els joves i el frau digital

Un de cada quatre reconeix haver patit algun cas d’estafa a la xarxa.

Tens entre 13 i 20 anys i alguna vegada t’han enganyat a Internet i t’han ensarronat venent-te un producte que no era de la qualitat que esperaves? O clicant a un enllaç que t’ha fet entrar un virus al mòbil? No estàs sol (o sola)! Segons les respostes que ens heu donat, pràcticament un de cada quatre joves heu patit un frau digital, tot i que, com també ens heu dit, a molts us costa explicar-ho. La gran majoria teniu molt clar que a Internet hi ha estafes, i que cal anar amb compte! Us fem una llista de les principals respostes, i potser us hi trobeu reflectits!

Estudi elaborat a finals del mes de gener del 2021 per Adolescents.cat amb la col·laboració del programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Mostra: 1.283 persones entre 13 i 20 anys.


1. Un de cada quatre n’heu sortit perjudicats

Phishing, smishing, pharming Amb tantes modalitats d’atacs informàtics i amb tants ciberdelinqüents que ens volen prendre els nostres diners o les nostres dades, o fins i tot suplantar la nostra identitat, sembla impossible no caure-hi un dia o altre! Un 23% de vosaltres ens heu reconegut que sí, que us ha passat, que hi va haver un dia (o més d’un) que us vau estirar els cabells quan vau veure que us havien enredat, que vau fer cas a un missatge que havíeu d’ignorar, o que el dit se us en va anar a fer un clic que no hauríeu d’haver fet mai. Però mirem la part positiva: tres de cada quatre dieu que no, que per sort no heu caigut en les temptacions de la publicitat enganyosa ni en els tentacles d’algú que es fa passar per un conegut amb la intenció de portar-vos al costat fosc.

2. Més vergonyosos que vergonyoses

Ens ha sorprès la diferència entre nois i noies a l’hora d’explicar o no que heu patit un frau digital. A un 18% de noies us costa dir-ho a algú, però és que de nois heu tingut vergonya un 28%! A saber què estàveu fent… potser descarregant-vos alguna peli o sèrie pirata?? Tot i així, tant la meitat de nois com la meitat de noies sí que heu decidit buscar suport de persones properes per saber què havíeu de fer, i molts i moltes (al voltant d’un 30%) fins i tot heu anat pel vostre compte a posar una denúncia.   

3. Internet no és el poble dels Trolls

Que per la xarxa hi volta gent amb mala llet i amb intencions poc transparents, ho teniu claríssim. Heu nascut digitals i sabeu què s’hi cou. Quasi tots (90%) heu contestat que a Internet es produeixen fraus.

4. Alguns us heu de fer ulleres noves

Un de cada deu ens heu dit que no us hi fixeu gaire, si a la xarxa hi ha promocions o anuncis enganyosos. Alerta!, que els ciberdelinqüents poden aprofitar-se d’aquesta “miopia” a l’hora d’enganyar-vos! Molts heu respost que sí, que n’heu vist un munt, d’intents d’enredar-vos, i la majoria dieu que algun cop n’heu vist, però que aneu a la vostra…

5. Fraus per tot arreu

A les aplicacions de compartició d’imatges, als webs de reproducció de vídeos, als cercadors més coneguts, als jocs més populars… Heu detectat intents de frau fins a la sopa! Tot i així, ens heu esmentat sobretot Instagram (possiblement perquè també és on la majoria de vosaltres hi passa més estona), i a molta distància també citeu Google, pàgines web, YouTube i Facebook. Us intenten aixecar la camisa amb promocions de productes massa bones per ser veritat, o fent-vos creure que us fareu rics amb un parell de clics.

I tu, ets tan llest/a com et penses? Ets capaç de detectar fraus digitals? Respon el test!