Infants i joves creixen en un entorn digital on la tecnologia és una part integral en les seves vides. Tanmateix, no sempre són conscients de les oportunitats i els riscos de la xarxa. El Dia d’Internet Segura arriba per conscienciar-nos…

En els més de 10 anys que se celebra la diada ha passat de promoure una Internet “més segura” a enfocar-se en com junts podem crear una Internet “millor”. Tan si som infants o joves, pares o monitors, educadors o assistents socials, treballadors del sector TIC o qui pren decisions a la xarxa, tots podem ser el canvi necessari per fer una Internet millor.

En un dia com el d’avui hem d’animar a tothom a ser el canvi, i ho aconseguirem si aprofitem al màxim les oportunitats positives que ofereix la xarxa, i alhora som capaços d’augmentar la resiliència, les habilitats digitals, el coneixement i tota l’ajuda necessària que permetin evitar riscos que hi ha quan naveguem per Internet.

Des del programa d’InternetSegura.cat ens sentim compromesos en unir esforços i ajudar a fer la reflexió a Catalunya per obtenir una Internet millor per a tothom en una diada com aquesta i tota la resta de l’any. Enguany el lema ‘Sigues el canvi: per una internet millor’ emfatitza la importància de la col·laboració i del treball conjunt.

Com puc ‘ser el canvi’? Com m’implico?

Ajuda’ns a promoure els aspectes positius i a qüestionar-ne els negatius per ajudar a fer un món millor per a tothom a la xarxa. Com pots ajudar?
– Cerca contingut positiu i oportunitats a la xarxa
– Denuncia contingut il·legal i ofensiu

En moltes de les activitats que avui s’organitzen en centres educatius es reflexionarà sobre temes tan importants com el ciberassetjament, les notícies falses a la xarxa, les dades personals i l’alfabetització en mitjans digitals.

-Segueix els hasthags i

-Comparteix aquesta infografia

-Què més pots fer si ets,

1. Infant o jove

DONA SUPORT com a futur ciutadà digitals i fes que la teva veu s’escolti. Debateu amb els companys com podeu ser més amables, creatius i respectuosos a Internet, protegir la vostra reputació digital i informar-vos de continguts i comportaments nocius.

Podeu ajudar a canviar la postura d’espectadors que es dóna en molts conflictes per ser més empàtics amb els companys quan es troben en problemes a la xarxa, oposant-vos a la intimidació cibernètica, i informar de qualsevol contingut inapropiat o il·legal que us trobeu.

2. Pares i mares

AJUDEU als fills en el seu desenvolupament personal a la xarxa. Manteniu un diàleg obert i honest amb ells sobre les seves experiències a Internet, i ajudeu-los a afrontar les preocupacions o qualsevol tema.

Els pares, mares i cuidadors aporten en la recerca d’oportunitats positives on participen amb els seus fills a la xarxa, i ajudar els seus fills a trobar i utilitzar els recursos digitals de bona qualitat. Han de poder solucionar molts aspectes de l’activitat negativa a la xarxa dels seus fills (decidint què és apropiat a cada edat), modelant conductes positives, i informant també de qualsevol contingut inapropiat o il·legal que troben.

3. Mestres, professors i monitors

DOTAR infants i joves amb les competències d’alfabetització digital que necessiten per al món d’avui, apoderant-los a la xarxa com usuaris amb creativitat, confidencialitat i resiliència des les instàncies escolars o altres més informals.

4. Sector TIC

CREAR I PROMOURE contingut positiu i serveis segurs a Internet. Ser suport dels usuaris a través de consells, eines i dreceres per la presentació de denúncies o incidents si les coses van malament. Els usuaris esperen resposta a qualsevol problema de forma clara que en depengui la seva seguretat, una sèrie d’eines fàcils d’usar i l’accés ràpid a l’assistència.

5. Aspectes legals i polítics

PROPOSTES de governança i normes per a promoure una cultura basada en l’educació, el suport i l’autoregulació per a què els continguts i els serveis a la xarxa funcionin i prosperin.

Les oportunitats que es defineixen en els plans d’estudi perquè els nens aprenguin sobre la seguretat a la xarxa, assegurant que els pares i mares tenen accés a la informació adequada i a informació suficient, i que anima al sector TIC a autoregular els seus continguts i serveis.

El Dia d’Internet Segura (SID) està organitzat conjuntament per la xarxa Insafe i Inhope, amb el suport de la Comissió Europea, cada febrer per promoure l’ús més segur i positiu de la tecnologia digital, especialment entre els infants i els joves. Cada any el Dia d’Internet Segura se celebra per tal que milers de persones s’uneixin per crear consciència sobre les qüestions relacionades amb la seguretat a la xarxa amb la participació d’activitats a més de 120 països del món.