S’hi afegeixen una trentena de termes, bona part dels quals sobre els comportament sociològics

El mes de desembre passat, el TERMCAT va publicar la Terminologia de la ciberseguretat, un recull de més de 250 termes normalitzats al català sobre aquest àmbit, amb correspondències en altres idiomes com el castellà, el francès i l’anglès.

Fa pocs dies el TERMCAT ha publicat la segona edició d’aquesta terminologia, amb una trentena de nous termes. D’ençà de la publicació, el Consell Supervisor d’aquest organisme ha estudiat i revisat una sèrie de conceptes provinents d’una enquesta en línia per valorar les alternatives catalanes més adequades i amb més probabilitat d’implantació per a un grup de manlleus de l’anglès.

Nous termes

Els nous termes que inclou la segona edició de la Terminologia de ciberseguretat inclouen unes quantes tipologies d’atacs: atac de denegació de servei o atac DoS (DoS attack), atac BlackNurse (BlackNurse attack), atac d’interferència (jamming attack), programari de segrest o segrestador (ransomware), programari maliciós (malware), pesca de credencials (phishing) i intrusió per Bluetooth (bluejacking).

I també hi ha alguns conceptes que apunten cap a comportaments sociològics en aquest àmbit:

Conducta pedofílica que utilitza les tecnologies de la informació i la comunicació, generalment internet, amb la qual un individu, valent-se d’una identitat falsa, busca establir una relació afectiva amb un menor per a obtenir imatges de contingut sexual o bé abusar-ne sexualment.

Xantatge que es fa a una persona sota l’amenaça de fer públics a la xarxa imatges o vídeos comprometedors, on apareix despullada o fent alguna activitat sexual.
Conjunt de tècniques basades en la manipulació psicològica i emocional que s’utilitzen per a aconseguir que usuaris autoritzats de la xarxa infringeixin els protocols de seguretat habituals i revelin informació confidencial, pròpia o aliena.
Acció de crear, descarregar o enviar missatges de contingut sexual, generalment imatges o vídeos propis, per mitjà d’un dispositiu electrònic, que pot comportar la difusió descontrolada i l’ús malintencionat de continguts íntims.
Tècnica d’enginyeria social consistent a crear una situació fictícia o a inventar-se una excusa per a enganyar algú i obtenir-ne dades confidencials.