Tinc un virus al mòbil!

T’expliquem com saber si el teu dispositiu està infectat i què pots fer per solucionar-ho.

Gràcies al mòbil estàs en contacte tot el dia amb els amics i les amigues. Rius amb els vídeos del Reels. Trobes que la gent balla fatal al TikTok. Et capfiques tant en superar els reptes del joc de moda que no sents cap de les sis vegades que ja t’han cridat per sopar. Quantes hores et passes cada setmana remenant el mòbil? No cal que les comptis ara, però sí que tinguis present que, igual que a l’ordinador et pot entrar un virus que t’amargui l’existència, el mòbil tampoc se salva d’atacs informàtics. Es pot infectar de programari maliciós (potser et sona més la paraula malware). Fins i tot és possible que ara mateix el tinguis infectat i no te n’hagis ni adonat! Així que comencem per dir-te què et pot fer sospitar que tens malware al mòbil.


Quins indicis tinc que m’ha entrat un bitxo al mòbil?

Com saber si tinc un virus al mòbil

Per què s’hi ha instal·lat?

És molt probable que no tinguis la sensació d’haver fet res mal fet amb el mòbil: fa temps que visites els mateixos webs, jugues als mateixos jocs, fas servir aplicacions molt conegudes… Però és que és tan fàcil, que cliquis on no has de clicar i obris la porta al malware! I hi ha aplicacions que semblen del tot “bones” i resulta que no ho són, i hi han caigut milions de persones.

Les vies de transmissió més freqüents són els missatges SMS (en el cas dels cucs), i fitxers executables i aplicacions descarregades (en el cas dels troians).

  • Els fitxers i aplicacions amb malware tenen aparença inofensiva, però quan els executis la infecció començarà i et pot passar que t’inutilitzin altres aplicacions, que et robin dades que tens al dispositiu…


Quins problemes et pot portar el ‘malware’?

Això del programari maliciós no t’ho prenguis a broma. Encara que tinguis un tiet informàtic que “tot ho arregla”, o et sembli que tu en el mòbil no hi tens res d’important, el malware et pot comportar molts maldecaps i problemes, fins i tot a escala personal. Imagina’t, per exemple, que qui t’ha robat les dades pugui entrar als teus perfils de les xarxes socials i fer-se passar per tu, encara que només sigui per unes hores. O que necessites contactar amb els companys o les companyes de classe i t’han bloquejat les aplicacions de missatgeria. Oi que alguna vegada has fet mitja volta i tornat a casa perquè t’havies deixat el mòbil, i et sembla que sense ell no podries estar ni una hora? Doncs imagina’t si tens la sensació que el teu mòbil no el controles tu, que algú se t’hi ha colat i que està agafant les teves fotografies o aconsegueix les teves contrasenyes i et substitueix en un joc online. En molts casos, aquest control es fa sense que el propietari del mòbil se n’adoni, així que les conseqüències encara poden ser més catastròfiques…


I si ja se m’ha infectat el mòbil??

Segons el problema amb què et trobis, les solucions poder ser unes o altres. Nosaltres t’indiquem uns passos a seguir que et permetran resoldre moltes de les situacions, però si no te’n surts, posa’t en contacte amb el teu proveïdor de serveis telefònics o cerca el suport d’un professional.

Per a iPhone
  • Apaga i reinicia el mòbil. Potser sembla mentida o cosa de màgia, però sovint aquest simple gest ja serveix per arreglar el problema.
  • Si amb el reinici no te’n surts, neteja el teu historial i dades de navegació des del menú de configuració del navegador.
  • Restaura el telèfon des d’una còpia de seguretat anterior; iCloud té una funció de còpia de seguretat i si en fas ús pots restaurar el dispositiu a un estat previ.
  • Si no funciona cap dels punts anteriors, i com a darrer recurs, pots optar pel restabliment de fàbrica. Fer que el dispositiu retorni a la seva configuració de fàbrica i esborrar tot el seu contingut pot resoldre la incidència. Això sí, serà com si estrenessis l’aparell i hauràs d’instal·lar-hi la darrera versió d’iOS.
Per a Android
  • Amb un antivirus descarregat des d’una botiga oficial i provinent d’un desenvolupador de confiança, cerca si tens un virus en el mòbil i, en cas afirmatiu, dona-li l’ordre d’eliminar-lo.
  • En cas que no ho aconsegueixis, desinstal·la de forma manual el programari maliciós. Per fer-ho, entra al mòbil en Mode segur. Aquesta opció sol trobar-se dins dels ajustos per restablir el nostre mòbil, tot i que en molts dispositius només ens cal prémer el botó d’encesa uns segons perquè aparegui.
  • Si l’aplicació maliciosa se’t resisteix (per exemple, no et deixa clicar a Desinstal·la), ves a Ajustos > Seguretat > Administradors del dispositiu (o similar), i mira si alguna aplicació desconeguda o maliciosa hi té accés. Toca aquesta aplicació i bloca’n l’accés desmarcant el quadre blau (o fent clic a Desactivar). Després, torna a provar si la pots eliminar manualment.
  • Si ja ho has provat tot i no hi ha manera que te’n surtis, sempre pots fer que el dispositiu torni a la seva configuració de fàbrica. Fes una còpia de seguretat de tot allò que sigui important per a tu (les converses de les teves apps de missatgeria, imatges i vídeos, etcètera) i localitza l’opció de restauració des de la configuració de sistema. Tingues en compte que és un procés irreversible i que perdràs totes aquelles dades que no hagis assegurat.

També et pot interessar…