El robatori d’identitat és el procés mitjançant el qual una persona es fa passar per algú altre, utilitzant informació confidencial com claus d’accés, dades personals o altres tipus d’identificacions. Generalment, l’individu que roba la identitat busca perjudicar la persona per la qual es fa passar amb diferents objectius: accedir a comptes personals  per obtenir beneficis, difamar en el seu nom o utilitzar les seves dades sense el seu consentiment, entre d’altres.

Com puc evitar un robatori d’identitat?

La millor manera d’evitar ser víctima d’un robatori d’identitat és mantenir el control sobre les teves dades. Però no es tracta només de les dades que exposes a Internet sinó també d’ altres documents o informació física que pugui ser utilitzada per actuar en el teu nom.  Et recordem alguns  consells bàsics per evitar que algú es pugui fer passar per tu:

  • Si perds algun document, denuncia-ho. Si en algun moment perds un document personal, com un carnet o una targeta, fes una denúncia i, en cas que es pugui, bloqueja’n el seu ús.
  • Trenca els documents personals que vulguis llençar a la paperera. Si fas neteja de documents caducats, targetes inhabilitades o factures que ja no necessites, assegura’t d’esbocinar en trossets les dades personals. Tot i que una targeta no funcioni mai està de més tallar-la abans de llençar-la a les escombraries.
  • Vigila el teu ordinador i informació personal. Evita deixar el teu ordinador a llocs públics i esborra tota la informació personal que puguis tenir abans de vendre’l o portar-lo a la deixalleria. A més, si inicies sessió a ordinadors de l’escola o la biblioteca, tanca sempre sessió per evitar que algú pugui entrar als teus comptes.
  • Si marxes un temps fora de casa, assegura’t que algú reculli el teu correu. En cas que marxis de vacances i les cartes es comencin a acumular a la teva bústia, demana a algun veí o familiar que s’apropi a agafar el correu i evitar, així, que algú en pugui fer un ús maliciós.
  • Protegeix el teu mòbil. Utilitza un PIN o patró gràfic de desbloqueig per desbloquejar-lo, i mai enviïs dades personals sensibles per WhatsApp o altres xarxes socials. A més, de la mateixa manera que amb les targetes, no oblidis bloquejar la línia del telèfon si creus que l’has perdut o te l’han robat.
  • Amaga les pulsacions del teclat en introduir el PIN del banc o la targeta. A més, no portis a sobre la targeta de coordenades bancàries amb la resta de documents personals perquè seria molt fàcil que poguessin robar-te diners.

Les xarxes socials són un dels llocs on és més fàcil que et puguin prendre la identitat. Per això, et recordem només aquests senzills consells per reprendre el control dels teus comptes en cas que algú et prengui el compte.

Després d’aquestes pautes per evitar el robatori  d’identitat, vols comprovar si realment estàs conscienciat dels riscos que implica? Et convidem a fer aquest test on obtindràs resposta.

test_robatori