Quins riscos comporta l’ús d’assistents de veu a les llars?

Els infants poden fer ús dels assistents de veu abans d’aprendre a llegir i escriure, per això convé que les famílies reflexionin sobre què implica aquesta tecnologia.

Els assistents de veu ocupen avui un espai central a la nostra vida digital i en trobem integrats als mòbils, als ordinadors, a les videoconsoles, als rellotges, als altaveus, als vehicles… Cada cop més, parlem per dirigir-nos als nostres dispositius connectats.

Les estadístiques revelen que es realitzen mil milions de cerques per veu mensuals al món i les previsions indiquen que el 2024 el nombre d’assistents de veu digitals arribarà als 8.400 milions d’unitats, un xifra que supera el total de la població mundial.

En poc temps ens hem acostumat que Amazon Alexa, Google Assistant (Home), Apple Siri, Microsoft Cortana o Bixby Samsung responguin les nostres preguntes. Els assistents de veu agilitzen i fan més fàcil l’accés i l’ús de la tecnologia. A més, estan lligats a la resta de l’ecosistema tecnològic i enllacen múltiples funcions de diversos aparells. Però quines són les implicacions de tenir un micròfon amatent, preparat per escoltar-nos? Quins riscos per a la privacitat comporta el seu ús? I quines precaucions haurien de prendre les famílies a l’hora d’introduir un d’aquests ginys a casa?

Les companyies rere els assistents de veu processen i emmagatzemen les dades de les cerques per poder oferir un servei, però també pel seu valor comercial intrínsec. A diferència d’altra mena de dades, les dades de veu contenen molta més informació que no només la transcripció textual de la pregunta que formulem als assistents.

Si hi pensem ens adonarem que, d’una banda, contenen un senyal tan característic de la nostra identitat com és la nostra veu, que ens fa recognoscibles. Es tracta d’una dada biomètrica personal que mereix especial protecció. D’una altra, també poden revelar el nostre estat d’ànim i les nostres emocions, els nostres plans immediats, el nostre entorn o el nostre estat de salut. Fins i tot se’n pot extreure informació sobre el nostre nivell d’estudis, procedència geogràfica, estrat socioeconòmic… A més, hem de tenir present que els assistents de veu permeten als nens de fer ús de la tecnologia fins i tot abans no han après a llegir ni escriure, i això fa necessària l’adopció d’una sèrie de mesures per part de la família.

L’impacte legal de l’ús d’auxiliars virtuals per part dels infants

A finals del 2014, Amazon va llançar l’altaveu intel·ligent Alexa. El 2016 va aparèixer Google Home. L’adopció d’aquests altaveus intel·ligents ‘plug and play’ a les llars ha estat realment veloç. Tot i la facilitat d’accés per part de la canalla, els fabricants van afirmar en un principi que els ginys no estaven dissenyats per ser utilitzats pels infants i, per tant, no necessitaven ser compatibles amb les lleis de protecció de la privadesa dels nens en línia (singularment, la Children’s Online Privacy Protection Act als EUA i el Reglament General de Protecció de Dades de la UE).

Amb el temps, la legislació ha volgut adaptar-se i requereix el consentiment verificat dels pares o tutors per processar i emmagatzemar les dades personals d’un menor. El Reglament General de Protecció de Dades de la UE estableix que el tractament de dades de veu només és lícit quan el menor té almenys 16 anys d’edat. Quan el menor té una edat inferior, el tractament de dades de veu només és legal en la mesura que el titular de la responsabilitat parental l’autoritza expressament. Però és una incògnita si els proveïdors compleixen o no plenament la legislació sobre dades o si procuren seguir-ne les indicacions només mínimament, amb l’únic propòsit de rendibilitzar els seus negocis. La legislació europea indica que els responsables de dades haurien d’invertir en el desenvolupament de mitjans perquè els pares o tutors puguin controlar l’ús dels ajudants virtuals per part dels fills, però això no obliga els fabricants a accions concretes.

Igualment, hi ha interrogants que no tenen una resposta clara. Com ara què suposa no oferir el consentiment patern per a la recol·lecció i tractament de dades de veu infantils però fer ús d’auxiliars virtuals en una llar amb fills que hi tenen accés. O bé què passa quan un nen els tutors del qual no ha consentit el seu processament de dades de veu visita un domicili on hi ha un d’aquests aparells instal·lat. La manca de claredat i transparència al voltant del que suposa el tractament de les dades infantils per part dels operadors de veu obliga a fer un ús curós i responsable d’aquesta tecnologia a les llars.

Quines precaucions han de prendre les famílies en l’ús d’assistents de veu?

1

Comproveu la política de privacitat de l’aparell
La política de privadesa de l’assistent de veu explica com es gestionen els enregistraments d’àudio que efectua el dispositiu.

2

Reviseu-ne la configuració
Podem configurar el nostre ajudant virtual per suprimir automàticament les gravacions. Des dels paràmetres de configuració de l’aplicació de l’assistent de veu o a través del nostre compte d’usuari al lloc web del fabricant també podem accedir a l’historial de consultes o suprimir enregistraments antics.

3

Assegureu bé l’inici de sessió del vostre auxiliar virtual
Com amb tots els serveis i dispositius intel·ligents, és important que prenguem mesures perquè no en pugui fer ús qualsevol. La creació de contrasenyes segures o l’ús de doble factor d’autenticació són mesures de seguretat que poden impedir que un cibercriminal accedeixi al dispositiu i en pugui fer un ús maliciós.

4

Utilitzeu només aplicacions de confiança
Hi ha milers d’aplicacions compatibles amb els nostres assistents de veu (com ara les ideades per executar altres dispositius intel·ligents o complementàries del mateix dispositiu), però és important que només confiem en aquelles que el mateix fabricant posa al nostre abast. Si fem ús d’aplicacions de tercers, convé que ens fixem que pertanyen a editors confiables.

5

No enllaceu comptes sensibles o targetes de crèdit al dispositiu
Per descomptat, els assistents de veu poden dur a terme una sèrie de funcions interessants si hi enllacem el nostre correu electrònic o els nostres comptes d’usuari a xarxes socials, però això suposa uns riscos de seguretat, especialment quan a la llar hi ha canalla que pot enviar missatges o publicar contingut en nom nostre sense voler. Pel que fa a les targetes de crèdit, mai no hauríem d’introduir-ne dades a cap assistent de veu, si volem evitar compres no desitjades i riscos de seguretat.

6

Afegiu un número d’identificació personal
No volem que els nens de la casa (o, pitjor, qualsevol visitant) pugui donar segons quines ordres al nostre assistent. Especialment, si tenim informació de pagament emmagatzemada al compte d’usuari de l’assistent de veu, convé que fem ús d’un PIN per evitar possibles compres no desitjades a través de comandaments de veu.

7

Desactiveu o desendolleu l’assistent de veu quan no en feu ús
Poder demanar l’ajut del nostre assistent de veu en tot moment és com tenir un majordom a la nostra disposició, però hem de saber que ens escolta sempre, encara que només sigui per saber quan direm la paraula d’activació. Per això és més segur que només el connectem en el precís moment que n’hàgim de fer ús, i el desactivem quan hàgim acabat d’utilitzar-lo.

8

Xifreu la vostra xarxa wifi
No volem que cap atacant malintencionat pugui accedir al nostre assistent de veu, per això és millor que la nostra xarxa wifi compti amb una protecció de xifratge forta. La protecció de la nostra xarxa sense fil amb WPA2 és, de fet, una pràctica recomanada tant si tenim un assistent de veu domèstic com si no, ja que n’enforteix la seguretat, xifra les dades que enviem i evita l’accés no desitjat.

La popularització dels dispositius IoT (de l’anglès Internet of Things, “Internet de les coses”) ha fet que els ciberdelinqüents cerquin escletxes que els permetin robar dades sensibles, imatges o converses que puguin ser comprometedores o, fins i tot, que puguin prendre el control dels dispositius. Els nostres consells d’ús dels aparells connectats permanentment a la xarxa us aclariran tot el que cal tenir en compte per protegir la privacitat i la seguretat familiars a les llars amb IoT.