Prepareu el nou curs amb el nostre recull de recursos per a docents

Després de carregar energia durant l’estiu, és temps d’organitzar la tornada a les aules

Preparacio del nou curs per educadors

S’inicia un nou curs i els educadors estan atrafegats preparant les classes. El curs 2020-2021, Internet va ser més important que mai. L’activitat docent va estar molt condicionada per les mesures adoptades arran de l’emergència sanitària de la covid-19. L’ensenyament ha experimentat un canvi digital profund. Previsiblement, les noves tecnologies tindran també un paper molt important durant el nou curs 2021-2022.

Després del descans estival, que els docents han aprofitat per desconnectar i recarregar energia, arriba el moment d’organitzar la tornada a les aules. Des d’Internet Segura volem acompanyar-vos en aquesta tasca amb un recull de recursos i continguts que poden ser-vos d’ajuda quan arribi el moment de tornar a les aules.

 

La transformació digital de l’educació obliga a aprendre nous conceptes i exigeix als educadors i educadores el seu continu reciclatge, per això us suggerim la lectura d’una sèrie d’articles que us poden ajudar a assolir algunes competències digitals bàsiques que són imprescindibles en l’exercici de la funció docent adaptada al nou panorama educatiu.

Innovació pedagògica

L’adaptació de l’educació davant els reptes del segle XXI ha fet que els dispositius digitals prenguin un paper molt rellevant en el context educatiu. Però fins a quin punt els avenços tecnològics suposen una revolució pedagògica? Quines són les oportunitats i els reptes que plantegen en l’àmbit educatiu? Quin ha de ser exactament el seu paper i en quina mesura la seva implantació pot ser fructífera o problemàtica? Confonem Innovació Tecnològica amb Innovació Pedagògica?

positive content

L’augment de les comunicacions virtuals entre els joves en època de pandèmia ha fet que s’incrementi el temps que passen connectats a Internet, i un dels riscos més greus és l’augment de les possibilitats que pateixin ciberassetjament o hi participin. Per això els educadors han d’estar preparats per prevenir situacions conflictives a Internet entre nens i joves, han de saber detectar possibles símptomes que un estudiant passa un mal moment i investigar-ne les causes. Us oferim consells útils per identificar i combatre el cibersassetjament des de l’aula.

Joves amb una tablet

És important que els docents sàpiguen quins són els hàbits del jovent a Internet. Són conscients els joves dels riscos que comporta ser i compartir continguts a la xarxa? Tenen clara la importància de mantenir les seves dades privades? Se saben protegir bé? Podeu fer-vos-en una idea repassant els resultats del nostre estudi sobre joves i xarxa.

Ciberaventura a la ciutat

També teniu a la vostra disposició el joc Ciberaventura a la Ciutat, amb què podreu abordar amb els alumnes temes d’interès relacionats amb la ciberseguretat segons cada rang d’edat, des de contrasenyes fins a privacitat, passant per civisme digital, gestió de dispositius i xarxes socials, entre molts d’altres.

Nen fent-se una selfie

Amb les nostres activitats per als cursos de cicle mitjà i superior de primària podeu tractar l’exposició pública a Internet i la suplantació d’identitat. El nostre vídeo amb consells per mantenir sempre una dieta digital cibersaludable us pot fer servei per conscienciar els estudiants a fer un ús racional i moderat d’Internet i els ginys tecnològics.

Recordeu que al nostre Centre de Recursos per a Educadors podeu trobar llocs web amb activitats d’aprenentatge sobre seguretat informàtica, vídeos que parlen del bon ús de la xarxa i de les aplicacions, estudis del comportament i relació dels infants en l’ecosistema d’Internet, guies i manuals per navegar de forma segura a Internet, i fins i tot unitats didàctiques de ciberseguretat per a primària i secundària.

També us oferim referència de normes bàsiques de seguretat per si us cal denunciar o facilitar informació sobre qualsevol tipus de contingut perillós per als menors d’edat a Internet i ajuda davant totes aquelles situacions conflictives que poden sorgir durant la utilització d’Internet i les TIC.

 

El programa Internet Segura, vinculat a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i alineat amb el programa de la Comissió Europea Estratègia per a una Internet millor per a nens i nenes, us brinda suport per resoldre possibles conflictes o problemes que poden sorgir quan teniu menors a càrrec que usen Internet de manera habitual.

 

També et pot interessar…

https://internetsegura.cat/digitalitzacio-ensenyament-covid/
https://internetsegura.cat/educadors-competencia-digital/