Frau digital


Els fraus digitals estan a l’ordre del dia. Aquí trobaràs alguns exemples.

Malauradament, els ciberdelinqüents utilitzen aquest episodi per llançar una gran varietat d’estafes i atacs en línia que aprofiten l’alta sensibilitat de la població que vol informar-se.

Cal conèixer algunes de les modalitats que intensifiquen els intents de frau i phishing aprofitant que estem connectats molt més temps al dia i a casa. Cal usar el sentit comú davant de qualsevol situació: quelcom que és estrany o massa bo per ser cert, podria ser un atac.

Identificar una estafa a Internet és més fàcil del que sembla!


Consells per evitar atacs de phishing i infecció per codi maliciós

  • Cal ser molt curós a l’obrir correus electrònics durant aquests dies. Els missatges sobre COVID-19 rebuts al correu, sms o, fins i tot, trucades podrien ser phishing.
  • Evita obrir arxius adjunts o clicar enllaços sospitosos que suposadament contenen informació sobre com actuar amb la malaltia. Alguns d’ells poden executar codi maliciós un cop oberts.
  • Si tens dubtes sobre l’emissor qui envia comunicats o instruccions o el contingut de missatges instantanis confirma-ho en les fonts oficials abans de fer clic en els enllaços.
  • No instal·lis aplicacions des de mercats o webs no oficials per conèixer l’abast de l’epidèmia. Suplanten programes que donen dades en temps real i contenen codi maliciós.

Eines de suport


Exemples pràctics

Com evitar frau en els enviaments de correus i paqueteria?
Es detecten correus electrònics que volen validar la recepció d’un suposat paquet de correus on fan pagar un import de 2,99€ per la situació excepcional del Covid19 i són una estafa. Si pares atenció passant el ratolí pel damunt de l’enllaç, us portaria a un web que no és el de Correos tot i que s’hi assembla. Si realment espereu quelcom, millor escriure directament la URL oficial de correos.es al navegador per comprovar la localització d’enviaments o altres serveis sol·licitats.

Com podem estar segurs que els anuncis de productes no són falsos?
Es detecten anuncis en portals en línia de material de protecció contra el #coronavirus que són estafes. Si pareu atenció, en fer clic sobre els anuncis ens haurien de portar a pàgines web que han de ser segures (per exemple amb un domini amb certificat i que comenci per https://) per fer una compra. Podeu veure recomanacions en la compra per internet de l’Agència Catalana del Consum.

App maliciosa coronavirus

Hi ha aplicacions de seguiment del coronavirus que propaguen codi maliciós?
L’ànsia d’informació de la població afavoreix l’aparició d’enllaços o apps de llocs web no oficials que ofereixen un mapa per visualitzar l’evolució i estadístiques del COVID-19 amb una interfície aparentment legítima. No obstant això, el codi descarregat és maliciós i també permet el robatori d’informació de la víctima i pot forçar la descàrrega de nous malwares.

fals suport de Microsoft

Pot ser que em truqui el suport tècnic de Microsoft a casa?
Milions de persones confinades a les seves llars utilitzen eines d’ofimàtica i teletreball de grans empreses proveïdores. Una trucada realitzada per un fals suport tècnic de Microsoft indica que s’ha detectat un problema a l’ordinador i s’ofereix suport per arranjar-lo. S’insta a l’usuari a instal·lar un programa que permet als atacants prendre el control de l’equip de la víctima o li demanen dades personals i bancàries.


Has rebut altres fraus digitals, encara que semblin poc importants? Explica’ns la teva experiència amb el hashtag #StopFrauDigital i segueix-nos a les nostres xarxes per rebre tota la informació sobre ciberseguretat: Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

Per més informació sobre hàbits cibersaludables: