Revisa privacitat


Algunes apps i llocs web demanen dades de salut a l’usuari per fer test

Arran de l’aparició del COVID-19 han aparegut algunes apps i llocs web que a canvi d’oferir tests d’autoavaluació per saber si es té la malaltia o per obtenir informació sobre la mateixa, demanen dades de salut a l’usuari. D’aquesta manera, els responsables d’aquestes apps o llocs web poden influir en el comportament dels usuaris i utilitzar les seves dades personals pels seus interessos.

Les denúncies i consultes sobre privacitat a la xarxa han augmentat des de l’entrada en vigor de l’RGPD.


Consells per evitar que les teves dades personals quedin desprotegides

Revisa els textos legals, especialment la política de privadesa i les condicions d’ús de les apps que t’instal·lis. Aquí hauries de trobar la informació que et permeti valorar si la app o la web són confiables:

  • Qui està al darrera de la pàgina web o de l’app i, per tant, qui assumeix la responsabilitat del que es farà amb les teves dades? Han de constar les dades completes de l’empresa o entitat i les seves dades de contacte.
  • Per quina finalitat recullen les teves dades? Fixa’t bé si t’indiquen clarament la finalitat per a la que s’utilitzaran les dades.
  • T’informen de la justificació legal per poder utilitzar les dades? Pensa que si es tracta de dades sobre la teva salut encara estan més protegides a la legislació. Per tant, en principi o estem davant d’una administració pública sanitària que actuarà per protegir la nostra salut o seria necessari el teu consentiment explícit.
  • Et deixen clar quins són els teus drets i com els pots exercir? La legislació de protecció de dades estableix alguns drets com el d’accedir a les teves dades en qualsevol moment o el de supressió i obliga a tots els que tracten dades a oferir-te una via per poder exercir-los.

Eines de suport


Exemples pràctics

test web

És segur un lloc web que ofereix fer-te un test d’autoavaluació del COVID-19?
En un lloc web es pot emplenar un formulari amb informació de salut que aparentment és anònima i s’indica si pot ser que es tingui la malaltia. En realitat, són pretextos que amaguen de recollida de dades personals de forma il·lícita, les quals poden permetre identificar l’usuari i vendre posteriorment aquesta informació.

test app coronavirus

Una app pot suplantar una administració pública sanitària i recollir dades de salut?
Una aplicació aparentment d’una administració pública sanitària t’ofereix un test d’autoavaluació per tal de detectar si tens la malaltia i t’ofereix, després d’haver proporcionat totes les teves dades, informació sobre els territoris on estan els focus més actius de la malaltia.


Has rebut anuncis d’apps o webs demanant dades de salut, encara que semblin poc importants? Explica’ns la teva experiència amb el hashtag #RevisaPrivacitat i segueix-nos a les nostres xarxes per rebre tota la informació sobre ciberseguretat: Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

Per més informació sobre hàbits cibersaludables:

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]