Refresca i practica hàbits cibersaludables a casa

Trenca les cadenes de rumors, cerca les fonts oficials per informar-te, i posa al dia els teus dispositius mòbils

Aquests dies en els que passem tantes hores a casa és probable que estiguem fent servir els dispositius mòbils molt més temps del que és habitual. I no només això: potser els usem per a qüestions que fins ara no havien entrat per la porta de la llar, com per exemple la nostra feina professional o per cercar noves formes d’oci i entreteniment per a grans i petits.

Davant d’això, des d’Internet Segura aconsellem aguditzar el sentit crític en el dia a dia digital i refrescar i practicar els hàbits cibersaludables, que trobareu al nostre web i que hem actualitzat.

Els hàbits estan dividits en cinc grans eixos, que detallem a continuació:

Frau Digital

Stop Frau Digital

Cal anar molt amb compte amb els correus que rebem. Els ciberdelinqüents aprofiten la crisi sanitària i la necessitat d’informar-se per part dels internautes per llançar una gran varietat d’estafes i atacs en línia. Intensifiquen els intents de frau i phishing aprofitant que estem connectats moltes hores.

Dispositius al dia

Dispositius al dia

Tenir els dispositius actualitzats és sinònim de fer-los més segurs. Els desenvolupadors d’aplicacions contínuament revisen els errors i els esmenen. Així, si tenim al dia l’antivirus, el sistema operatiu amb els pedaços i actualitzacions de seguretat i disposem de les darreres versions de les aplicacions de videoconferència des del dispositiu, podem estalviar-nos disgustos. En cas de teletreballar, cal mantenir especialment actualitzats els equips utilitzats per al treball en remot  i el programari de connexió, com les eines VPN o d’escriptori remot.

Revisa privacitat

Revisa Privacitat

Arran de l’aparició del COVID-19 han aparegut algunes apps i llocs web que a canvi d’oferir tests d’autoavaluació per saber si es té la malaltia o per obtenir informació sobre la mateixa, demanen dades de salut a l’usuari. D’aquesta manera, els responsables d’aquestes apps o llocs web poden influir en el comportament dels usuaris i utilitzar les seves dades personals pels seus interessos.

Dades segures

Dades Segures

Reviseu les contrasenyes, comproveu si són prou segures, introduïu el doble factor d’identificació, reviseu les configuracions de privacitat i seguretat de les xarxes socials i dels canals de missatgeria… Tinguem sempre present que a la xarxa hi tenim molta informació sensible, personal i/o laboral.

Civisme digital

Civisme digital

Aquests dies consultem molta informació relacionada amb l’última hora que ens impacta i que tendim a escampar encara que no provingui de fonts oficials o mitjans de comunicació de confiança. No hauríem de contribuir a fer difusió d’informació que no hem contrastat. Alhora per la necessitat de socialitzar-nos, en la situació d’aïllament i fent ús de la creativitat, creem molts continguts que poden arribar a més gent de la que pensàvem. És un bon moment de posar-hi seny i fer-ne un ús responsable, en família. No donem peu a les fakenews, no difonguem rumors, i anem a cercar la informació a les fonts oficials.


L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana fer qualsevol consulta sobre la difusió de la malaltia infecciosa COVID-19 a través de canals de confiança com ara el Canal Salut del Departament de Salut o el portal de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).