Civisme digital


No hauríem de contribuir a fer difusió d’informació que no hem contrastat.

Aquests dies consultem molta informació relacionada amb l’última hora que ens impacta i que tendim a escampar encara que no provingui de fonts oficials o mitjans de comunicació de confiança. Alhora per la necessitat de socialitzar-nos, en la situació d’aïllament i fent ús de la creativitat, creem molts continguts que poden arribar a més gent de la que pensàvem. És un bon moment de posar-hi seny i fer-ne un ús responsable, en família.

Tot allò que es penja de la canalla a la xarxa forma part de la seva futura identitat digital.


Consells per minimitzar la difusió de fakenews i tallar les cadenes de rumors

  • No escampar cadenes de rumors per missatgeria instantània o correu electrònic. Atenció amb les xarxes socials que difonen avisos o campanyes falses que no han estat confirmades per fonts oficials.
  • Tenir moderació en la instal·lació d’apps de mòbil per a contacte social. Algunes permeten entreteniment i comunicació alhora però configurem-les per un ús privat per compartir només amb els contactes desitjats.
  • No hem de compartir a tothom l’activitat que fem a casa. Si creiem que alguna sí la volem compartir demanem sempre permís dels qui participen (infants, joves i progenitors). Revisem si els jocs en xarxa i la compartició d’imatges o vídeos en aplicacions mòbil quedaran obertes a tothom.
  • Si compartiu dispositius amb la família és important revisar quins programes nous s’instal·len i que no prenguin les dades d’altres usuaris del dispositiu. Hi ha descàrregues gratuïtes (jocs per exemple) que poden contenir virus que podrien infectar l’ordinador.

Eines de suport


Exemples pràctics

He de reenviar les noves mesures de contenció pel coronavirus que rebo per missatges de text?
Abans de reenviar res contrasta amb les fonts oficials. Al web d’interior hi trobaràs aquest enllaç.

whatsapp fake

M’informen de serveis d’atenció alternatius al 061 o 112?
Rebem un missatge a WhatsApp que ens diu que podem adreçar-nos a altres telèfons per consultes sanitàries. Verifiquem-ho als webs o serveis d’assistència oficials.

Selfie de família

Podem jugar en família i interactuar amb les xarxes amb tranquil·litat?
Tots els continguts (fotos i vídeos) compartits durant l’estada a casa podrien quedar a disposició de tothom. Pensem sempre en quina petjada digital quedarà a Internet quan enviem contingut.


Has rebut falses notícies o cadenes de rumors, encara que semblin poc importants? Explica’ns la teva experiència amb el hashtag #CivismeDigital i segueix-nos a les nostres xarxes per rebre tota la informació sobre ciberseguretat: Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

Per més informació sobre hàbits cibersaludables:

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]