Us expliquem les claus bàsiques que cal tenir en compte per prevenir-se d’aquests atacs que cada any infecten milions d’equips

 

Potser heu sentit a parlar del terme ransomware, però realment, sabeu què és? Es tracta d’un mot compost d’origen anglosaxó format pels termes ransom (rescat) i ware (programari).  És un atac de ciberseguretat que pot ser catastròfic tant per a grans empreses com per a la ciutadania en general.

Com actua?

El ransomware és programa maliciós que arriba normalment a través d’un arxiu adjunt o un enllaç atractiu en un correu electrònic. De totes maneres, també se n’han detectat a través de pàgines d’origen no certificat, actualitzacions de sistemes o, fins i tot, a través de programes previsiblement fiables.

Exemples d’enviaments de ransomware

Com ens afecta?

El ransomware infecta el sistema operatiu i comença el xifratge o encriptació total o parcial d’arxius del nostre equip amb una clau que només coneix el creador d’aquest programari. També pot deixar inoperatius els dispositius que tinguem connectats via USB o en xarxa en aquell moment. A través d’aquesta operació, el responsable del ransomware reclamarà una quantitat econòmica a canvi d’alliberar els arxius o restablir el control total.

Un dels missatges en què es reclama el pagament d’un rescat

Com solucionar-ho?   

En cas d’infecció, hem de ser al més ràpids possible en apagar l’equip i desconnectar-lo de la xarxa. Sota cap circumstància hem d’intentar esborrar fitxers sospitosos, passar un antivirus o formatar el disc dur. Totes aquestes accions podrien empitjorar la situació. Sigui com sigui, és necessari el suport d’un expert informàtic que diagnostiqui l’abast de la infecció i la possible solució.

Com prevenir-ho?

Més que una solució, és molt important la prevenció. Tingueu molt en compte aquests consells: feu còpies de seguretat de tot allò que vulgueu guardar definitivament (fotos, vídeos, documents…), actualitzeu periòdicament tant el sistema operatiu com el navegador o programes que feu servir habitualment; al correu, desconfieu dels remitents desconeguts o d’assumptes clarament sospitosos; comproveu els enllaços i fer clic només als que són fiables, i desconfieu dels arxius comprimits que no esperàveu rebre.