L’enquesta que van respondre pares i tutors a ‘La Ciutat dels Somnis’ indica que el coneixement sobre qüestions relatives a la seguretat de nens i joves a la xarxa és més baix del que seria necessari  

Us heu preguntat mai què en saben els pares de ciberseguretat? Sovint es posa el focus en els nens i joves, però els pares també tenen part de responsabilitat en la gestió del coneixement i les bones pràctiques de seguretat de la canalla.

És per això que, coincidint amb la celebració de ‘La Ciutat dels Somnis’ el mes de desembre passat, vam voler preguntar a pares i tutors quins eren els seus coneixements sobre ciberseguretat. Més de 500 persones van respondre l’enquesta sobre els usos que fan els seus fills de les noves tecnologies. I els resultats no deixen de ser, en certa manera, sorprenents:

  • El 50% dels pares o tutors enquestats reconeixen que no tenen cap coneixement de navegació segura per Internet. Els que sí que tenen coneixements asseguren que les fonts d’informació i documentació han estat Internet mateix o bé les formacions a les escoles dels fills.
  • El 85% dels pares o tutors no saben què és un programa de control parental. Els que sí que en tenen coneixement, utilitzen els programes que, per defecte, es troben als sistemes operatius Windows i iOs. El programari comercial més conegut és Qustodio.
  • Gairebé el 30% dels pares afirma que no supervisa adequadament les pàgines que visiten els seus fills.

 

Aquestes dades revelen, doncs, una situació preocupant: el desconeixement, per part d’una àmplia majoria de pares i tutors, de les eines de control de navegació dels fills i la manca de supervisió de l’historial de visites. És per això que, en el Dia de la Internet Segura, és important remarcar aquests conceptes i conscienciar sobre la necessitat de vetllar per la seguretat de nens i joves a la xarxa.

Dit tot això, preneu nota per posar fil a l’agulla i adquirir els coneixements necessaris perquè vosaltres, i els vostres fills, pugueu navegar amb seguretat a la xarxa (coincidint amb el Dia de la Internet Segura). Us oferim tres materials imprescindibles!

Guia per a la implantació d’un control parental. Què és, per a què serveix i com s’aplica el control d’accés a la xarxa.

Com t’impliques en l’educació digital dels fills i filles? Guia per a famílies de cara per convertir l’educació digital en un espai de debat.

Assetjamentzero. Campanya de les federacions d’associacions de pares i mares de Catalunya contra l’assetjament.