L’Institut Joan Brossa de Barcelona va ser-hi present i va participar activament en la jornada oficial 

 

El 23 de novembre, a Brussel·les, es va celebrar una nova edició del Safer Internet Forum. És la trobada anual d’experts en matèria de seguretat a la xarxa i amb la mirada posada en nens i joves. Més de 200 participants arribats de diversos punts d’Europa van exposar i debatre diverses qüestions que tenen com a denominador comú tot allò que envolta la relació de nens i joves amb Internet.

Aliança per a la protecció de menors

En el marc del SIF 2017 es van presentar les bases de l’Aliança per a la protecció de menors a la xarxa. Es tracta d’una iniciativa formada per una vintena d’empreses líders del món de les tecnologies de la informació i la comunicació, organitzacions no governamentals i Unicef. L’objectiu prioritari: protegir la integritat de nens i joves en l’ús de les noves tecnologies.

Joguines robòtiques: estat de la qüestió

Quan les compres nadalenques ja comencen a escalfar motors, és el moment de posar damunt de la taula el paper de les joguines robòtiques i el control que poden establir sobre la canalla. Durant el SIF de Brussel·les, experts en aquesta qüestió van debatre sobre les virtuts i perills d’aquestes joguines de nova generació que cada vegada agafen més volada.

#togetherforrespect

Una de les iniciatives sorgides d’aquesta trobada va ser, precisament, la presentació de la iniciativa #togetherforrespect de la plataforma Better Internet for Kids Youth Programme , que malda per atacar els casos d’assetjament a la xarxa des dels propis joves. En definitiva, respondre a la pregunta ‘Què podem fer els joves per acabar amb la intolerància i el cyberbullying?  No oblideu el hashtag #togetherforrespect.

L’Institut Joan Brossa, present al SIF 2017

La professora de l’Institut Joan Brossa de Barcelona, Patricia Mateo, va participar activament al SIF 2017. Mateo fa una valoració molt positiva de la jornada prèvia i de la jornada oficial, en la qual hi van participar representants de tots els sectors implicats en l’orbita d’Internet: joves, professors, responsables de les principals xarxes socials, d’entitats socials i d’institucions polítiques.

Una de les reflexions que n’extreu és la sensació que tenen els joves que van participar als debats sobre l’ús de les noves tecnologies. Tot i la pressió i els missatges continus per part dels pares que estan permanentment connectats, ells tenen la mateixa percepció per part dels pares: que es passen moltes hores connectats al mòbil.

Durant el SIF, Mateo també destaca el debat que es va generar sobre la data d’entrada de nens i joves en l’ús de les noves tecnologies i l’univers d’Internet, i de fins a quin punt la limitació pot suposar un fre a llibertat d’expressió.