El 28 de gener es va celebrar el Dia Europeu de la Protecció de Dades 

Des de fa dotze anys, el 28 de gener és el Dia Europeu de la Protecció de Dades, però des de l’any 2008 la cita s’ha globalitzat i ja es coneix com el Privacy Day fora de l’àmbit europeu.  En aquest dia, entitats públiques i privades d’arreu organitzen activitats per conscienciar la societat sobre els drets de protecció i la privacitat digital.

Protecció de dades com a repte

La protecció de les dades personals a la xarxa és un dels grans reptes que tenim al davant. Cada dia circulen milers de milions de bits amunt i avall amb informació relacionada amb tots nosaltres. És el que es coneix amb el terme anglosaxó Big Data. D’alguna d’aquesta informació en som conscients (per exemple, quan omplim voluntàriament un formulari), d’una altra part d’aquesta informació, però, no en som conscients (per exemple, quan naveguem per les nostres xarxes socials i acumulem preferències als nostres perfils: si ens agrada un tipus de música, si comprem a un determinat súper o si ens interessa la botànica). Tant en un cas com en un altre, totes aquestes dades són extremadament sensibles.

Dades personals

Però, què són exactament aquestes dades personals? Aquí en teniu una mostra:

  • Dades d’identificació. Són dades com ara el nom i els cognoms, el telèfon, el correu electrònic, el número d’identificació, l’estat civil, edat…
  • Dades laborals. Són les relacionades amb el lloc de feina, com ara càrrec, nòmina, número de la seguretat social, historial laboral…
  • Dades patrimonials. Són les que fan referència als comptes bancaris, ingressos, solvència, informació fiscal…
  • Dades acadèmiques. Per exemple, la trajectòria educativa, el currículum, les qualificacions…
  • Dades ideològiques. Són les creences religioses, polítiques, sindicals, de pertinença a organitzacions de la societat civil…
  • Dades de salut. Parlem de l’estat de salut, l’historial clínic, malalties, informació de caràcter psicològic…

És per això que a l’estat espanyol existeix la Llei Oficial de Protecció de Dades (LOPD) que vetlla per la correcta gestió de les dades a la xarxa. Segons aquesta legislació, s’atribueix als ciutadans la titularitat, el control, el poder de disposar i d’autoderminar les seves dades personals, i se’n supedita el tractament al consentiment i/o a la informació prèvia.

Una  nova regulació que arriba

El debat del Big Data, que ja fa anys que cueja, ha derivat cap a la implantació d’una nova normativa d’àmbit mundial: la General Data Protection Regulation (GDPR). A través d’aquest reglament europeu, l’Eurocambra, el Consell d’Europa i la Comissió Europea pretenen enfortir i unificar la protecció de dades a tot l’àmbit europeu, i també controlant-ne la transferència més enllà de la Unió Europea. Entrarà en vigor, finalment, el pròxim 25 de maig i substitueix la Directiva de Protecció de Dades europea de 1995. Es tracta, doncs, de la regulació més important que s’ha dut a terme en els darrers vint anys i s’adapta als nous temps i contextos.

Un curt revelador

Mireu aquest curtmetratge! És una peça publicada pel Consell d’Europa que, en poc menys de quatre minuts, fa una metàfora, a partir de la ficció, de com en podem ser de vulnerables a la xarxa si no prenem les precaucions necessàries.