Pren el control de qui ets a Internet!

L’adopció d’un paper actiu en la gestió de la nostra privadesa ens pot estalviar maldecaps en un món hiperconnectat

En les properes setmanes del 2021, el programa Internet Segura de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya se centrarà en cridar l’atenció de les famílies i els joves sobre la importància de vetllar per protegir la privacitat. La campanya ‘Pren el control de qui ets a Internet’ comptarà amb el suport del Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, el Departament de Drets socials i el Departament d’Educació, entre d’altres entitats i organismes públics. La iniciativa, que es llança coincidint amb l’inici del mes Europeu de la Ciberseguretat, vol crear consciència sobre la necessitat de controlar qui som a Internet (i tot el que això significa), tenint cura de què compartim públicament. Si volem tenir una experiència segura a Internet, hem de conèixer el valor de la informació sensible. I és que la nostra activitat a la xarxa parla eloqüentment de qui som.

La nostra dependència tecnològica ha augmentat i ha intensificat encara més la nostra connexió a la xarxa. És per això que saber protegir la privacitat és fonamental. Encara que ens sembli que el que fem a Internet difícilment pot interessar a ningú, el cert és que conèixer els nostres hàbits pot ser útil a diversos agents, i per múltiples motius. Hi ha raons legítimes per a aquest interès, com ara una finalitat informativa o fins i tot comercial, però també n’hi ha de qüestionables o rere les quals hi ha una voluntat clarament fraudulenta.

Vivim en un món hiperconnectat, i això significa grans avantatges, però també ens exposa a perills nous. Per això és important que ens preocupem, en la mesura del possible, de fer que el registre detallat dels llocs web que visitem, els missatges que publiquem i enviem, les compres que efectuem o els temes de les nostres cerques no estiguin a l’abast de qualsevol. Perquè segur que tots ens inquietaríem si sabéssim que algú ens segueix dia rere dia a tot arreu, amb una llibreteta, i hi apunta tot el que fem, amb qui parlem, què comprem… No ens amoïnaríem si sabéssim que algú recopila tota la nostra informació i acumula les nostres dades amb un propòsit desconegut? Adoptar una sèrie de senzilles mesures de seguretat bàsica i tenir un paper actiu en la gestió de la nostra privadesa ens pot estalviar molts maldecaps.

Pren el control de qui ets a Internet vol

  • Sensibilitzar sobre la importància de configurar bé la privacitat per salvaguardar la identitat digital.
  • Conscienciar les Famílies i els Joves perquè tinguin una actitud proactiva i s’interessin en protegir la seva privacitat.
  • Dotar el ciutadà d’eines per apoderar-se i prendre el control.

I ho centrem en tres àmbits molt concrets:

prendre el control de la teva privacitat als navegadors

perquè descobreixis què pots fer per protegir les teves dades.

prendre el control de la teva privacitat a les xarxes i apps

que utilitzes diàriament.

prendre el control de la teva privacitat als dispositius mòbils i Smart IOT domèstiques

perquè puguis evitar que caiguin en un mal ús.

Segueix les nostres recomanacions i Pren el control de qui ets a Internet!