Premis DonaTIC 2021, contra el sostre de vidre en l’àmbit tecnològic

Els guardons han distingit vuit dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic

Cartell premis Dona TIC

Els Premis DonaTIC han distingit en la seva edició 2021 vuit dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic. La gala de concessió de guardons va tenir lloc el dia 13 d’octubre, a les 19 h, a la seu del CosmoCaixa de Barcelona. Organitzats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, els premis, que tenen caràcter honorífic, persegueixen un doble objectiu. Per una banda, el de visibilitzar i celebrar l’aportació personal qualificada de les dones a l’àmbit tecnològic i, de l’altra, el d’oferir referents a nenes i dones joves per promoure l’interès femení per les disciplines CTEM (catalanització del concepte ‘STEAM’, unes sigles que identifiquen ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i afavorir l’eclosió d’aquestes vocacions en el futur.

La concessió de guardons coincideix sempre amb el Dia d’Ada Lovelace, que té lloc cada any el segon dimarts d’octubre. Aquesta celebració internacional reconeix la matemàtica britànica, que fou la primera programadora de la història, i commemora les fites assolides per totes les dones consagrades a la tecnologia, les matemàtiques, la ciència i l’enginyeria.

És perquè enguany la data ha caigut en dia no laborable que el lliurament dels Premis DonaTIC 2021 ha tingut lloc el primer dia hàbil posterior. Durant l’acte, l’astrofísica i doctoranda en Ciències Planetàries al MIT, Mariona Badenas-Agustí, va pronunciar la ponència titulada ‘Explorant mons llunyans: Del Kazakhstan a planetes extrasolars’.

Les guanyadores dels Premis DonaTIC 2021

Les guardonades de l’edició 2021 dels Premis DonaTIC han estat:

 • DonaTIC professional: Anna Benavent Navarro, Directora d’Organització i Sistemes d’Informació de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell.
 • DonaTIC empresària: María Jesús Salido Rojo, directora general i cofundadora de SocialDiabetes.
 • DonaTIC emprenedora: Cristina Corchero García, doctora en Estadística i Investigació Operativa.
 • IniciativaTIC empressarial: Everis Spain, consultora multinacional que ofereix solucions de negoci, estratègia, desenvolupament i manteniment d’aplicacions tecnològiques i externalització.
 • DonaTIC divulgadora: María José Lodeiros Zubiría, consultora SAP sènior a Everis.
 • IniciativaTIC d’entitat social: ENGINY-era, entitat sense ànim de lucre dedicada al foment del talent, la promoció de la coeducació i la divulgació de les disciplines CTEM i en contra dels estereotips de gènere i altres discriminacions.
 • DonaTIC acadèmica/investigadora: Alícia Fornés Bisquerra, investigadora del Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • DonaTIC universitària: Marta Bertran Ferrer, graduada del grau d’Enginyeria Telemàtica de La Salle Barcelona.
 • EstudiantTIC de formació professional: Sara Puig Cabruja, Graduada del Cicle Formatiu Superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i del Cicle Formatiu de Grau Superior de desenvolupament d’aplicacions web.

La gala de lliurament de Premis DonaTIC 2021 es pot recuperar en la seva integritat a través del canal a YouTube del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.

Els premis DonaTIC, contra la bretxa digital de gènere

Els premis s’emmarquen en el Pla DonaTIC, una iniciativa que, des de l’any 2015, treballa per incrementar la presència de les dones en el món de les TIC i potenciar totes aquelles activitats que estiguin orientades a combatre el sexisme, entre altres objectius. A Catalunya, l’ocupació en la branca d’activitat econòmica de la informació i les comunicacions correspon actualment en un 69% a homes i en un 31% a dones. En la seva darrera edició, els premis DonaTIC van distingir, entre altres personalitats, l’emprenedora Marta Guardiola, coinventora d’una tecnologia basada en microones per a la detecció del càncer colorectal i fundadora de la spin-off MiWEndo Solutions; l’empresària Meritxell Bautista, cofundadora de l’operador de telecomunicacions Fibracat; i la investigadora Carme Torras Genís, dedicada a la robòtica i la intel·ligència artificial.

A Catalunya, les titulacions universitàries en enginyeria i arquitectura (dada que inclou les titulacions en tecnologies de la informació i la comunicació) són les menys assolides per les dones, amb un 8% dels casos. No obstant, un dossier estadístic de l’Institut Català de les Dones va mostrar un increment de dones en el sector TIC coincidint amb la pandèmia: l’ocupació femenina va créixer un 32% en el sector del TIC el 2020.

Els premis DonaTIC es divideixen set categories, i quatre subcategories, excloents entre si:

 • Emprenedora.
 • Professional.
 • Acadèmica/Investigadora.
 • Divulgadora.
 • DonaTIC Revelació.
 • Estudiant TIC (amb les subcategories Estudiant TIC Universitària i Estudiant TIC FP).
 • Iniciatives Referents (amb les subcategories Iniciativa Referent Empresarial i Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu/Institució).

La ciberseguretat als premis DonaTIC

Els guardons DonaTIC podrien incloure en la propera edició una categoria de Ciberseguretat. Cal tenir en compte que només el 7% de les posicions en ciberseguretat a Europa estan ocupades per dones actualment. Fer efectiva la igualtat entre dones i homes en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida és una prioritat del Govern de la Generalitat; a través dels programes STEMcat i DonaTIC, posa en marxa la promoció de les vocacions tecnològiques (entre les quals s’ha d’incloure la ciberseguretat) i la incorporació a aquest mercat, especialment de les dones.

Malgrat la confirmació que encara hi ha molt de camí per recórrer, hi ha senyals positius i dades que indiquen l’augment de l’interès de les dones per l’àmbit TIC, en general, i per la ciberseguretat de forma específica. El percentatge de docents dones que va interessar-se pel curs de ciberseguretat bàsica realitzat a Xtec durant el curs 2020-21, per exemple, va ser del 55%, per exemple.

Els premis DonaTIC, de fet, ja han destacat aportacions en aquest àmbit. La guanyadora del Premi DonaTic 2020 en la categoria d’estudiant de cicle formatiu FP de l’àmbit TIC, Agnès Malé, estudiant del grau d’Enginyeria Informàtica a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), va merèixer la distinció per un projecte de final del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Administració de sistemes informàtics en xarxa a l’IES Esteve Terradas de Cornellà. El treball de Malé utilitza honeypots o esquers per millorar la seguretat d’infraestructures de tecnologies d’informació i tecnologies d’operacions.

El canal de TDT Fibracat TV descobreix les històries personals de 20 de les reconegudes amb els Premis DonaTIC dels darrers sis anys.

També et pot interessar…