Preguntes freqüents

 

Aquí trobareu les respostes als dubtes més habituals sobre ciberseguretat. Només heu de desplegar aquelles qüestions que us interessin.

 

Hàbits cibersaludables

Arran de l’exposició de milers de milions de contrasenyes de correus electrònics per part de serveis d’Internet, podeu comprovar si el vostre compte ha estat compromès a través d’aquesta web: https://haveibeenpwned.com

Si el vostre compte ha estat compromès, heu de canviar immediatament les contrasenyes per tornar-ne a tenir el control total. Recordeu que les contrasenyes tenen data de caducitat i cal canviar-les periòdicament i sistemàticament, amb independència de si la contrasenya ha estat compromesa.

Són eines que permeten no només l’emmagatzemament de contrasenyes per a diferents serveis (comptes de correu, xarxes socials, aplicacions…) sinó també que orienten l’usuari a l’hora de crear-ne de noves perquè siguin robustes o detectar si hi ha alguna feblesa en les existents.

Com a usuaris d’Internet i de certes plataformes podem limitar la informació publicitària que rebem. Aquesta informació es recopila a partir del nostre historial de comportament a la xarxa.

 • Amazon. En aquest enllaç podem triar si volem deixar de rebre anuncis personalitzats a Amazon. D’aquesta manera evitarem veure suggerències de productes en funció del que hem anat consultant.
 • Google. En aquest enllaç accedim a la informació personal que Google té sobre el nostre compte, a partir de l’historial de cerques. Podem eliminar una part o tota la informació que ens encasella, així com limitar l’aparició d’anuncis personalitzats a webs i aplicacions que col·laboren amb Google.
 • Apple. En aquest enllaç els usuaris d’iOS i Apple TV poden decidir no rebre publicitat segons les seves preferències i localització. El sistema operatiu col·loca suggerències a l’App Store i a Apple News segons l’historial de cadascú.

Com a usuaris d’Internet i de certes plataformes podem limitar la informació publicitària que rebem. Aquesta informació es recopila a partir del nostre historial de comportament a la xarxa. La gestió de les cookies és una primera mesura (esborrar-les o controlar-les ): www.aboutcookies.org

Amazon
En l’enllaç www.amazon.com/adprefs podem triar si volem deixar de rebre anuncis personalitzats a la pàgina d’Amazon. D’aquesta manera evitarem veure suggerències de productes en funció del que hem anat consultant.

Google
En l’enllaç adssettings.google.com accedim a la informació personal que Google té sobre el nostre compte, a partir de l’historial de cerques. Podem eliminar una part o tota la informació que ens encasella, així com limitar l’aparició d’anuncis personalitzats a webs i aplicacions que col·laboren amb Google.

Apple
En l’enllaç support.apple.com/es-es/HT202074 els usuaris d’iOS i Apple TV poden decidir no rebre publicitat segons les seves preferències i localització. El sistema operatiu col·loca suggerències a l’App Store i a Apple News segons l’historial de cadascú.

Facebook i Instagram
En l’enllaç www.facebook.com/settings?tab=ads accedim a la gestió dels anuncis que Facebook ens mostra a partir de tots els interessos que recopila al nostre historial. També podem gestionar els anuncis fora de Facebook però que han estat contractats des de l’interior de la plataforma.

Twitter
En l’enllaç help.twitter.com/en/safety-and-security/privacy-controls-for-tailored-ads accedim a la personalització dels anuncis d’aquesta plataforma, tant si usem Twitter des d’un dispositiu mòbil com des d’un dispositiu de sobretaula.

WhatsApp
En l’enllaç www.whatsapp.com/privacy accedim a la informació de la popular app de missatgeria que ha anunciat que durant aquest 2020 posarà publicitat dins l’aplicació de forma similar als stories de l’Instagram.

Quan ens connectem a les wifis de llocs com ara bars, restaurants o espais públics hem de saber que no necessàriament són segures. Per assegurar les nostres connexions podem utilitzar una xarxa VPN (acrònim de Virtual Private Network o xarxa privada virtual). Es tracta d’un pas intermedi en la comunicació per tal de xifrar totes les dades que enviem i rebem, i fer-ho amb la mateixa seguretat que si naveguéssim des de casa. Serveix tant per a telèfons mòbils com tauletes o ordinadors portàtils.

Denunciar

Saps que les principals xarxes socials disposen d’eines pròpies per denunciar els continguts ofensius o inapropiats?

Senzillament, activant les opcions esteses dels perfils d’usuari o de les publicacions (es tracti de comentaris, imatges o vídeos), podem informar sobre usos indeguts o continguts vexatoris i injuriosos als responsables dels serveis perquè els revisin i puguin verificar si transgredeixen les seves normes d’ús i actuïn per enretirar-los i, si és oportú, amonestar els comptes que han incorregut en aquesta mena d’infraccions.

Facebook

 

Twitter

 

Instagram

 

Youtube

El navegador pot ser la porta d’entrada de molts programes maliciosos (PUP –Potentially Unwanted Program-, adware, malware…) que fan que apareguin barres de navegació addicionals, bàners publicitaris, contingut publicitari abusiu…

Per fer neteja d’aquests programes, es pot utilitzar una eina com AdwCleaner (gratuïta), una de les més fiables i utilitzades del mercat.

És un mitjà per demostrar la identitat mitjançant dos factors d’autenticació que normalment es consideren més forts que qualsevol autenticació de factor únic. Una forma d’autenticació multifactor.

Entre els factors vàlids hi ha:

 • tipus 1: alguna cosa que conegueu, com ara contrasenyes i PIN;
 • tipus 2: alguna cosa que tingueu, com ara targetes intel·ligents o dispositius OTP (One Time Password);
 • tipus 3: algú que sou (biometria), com ara l’empremta digital, trets de la cara, exploració de retina.

 

Com ens protegeix el doble factor?

El doble factor d’autenticació ens protegeix de forma que, en cas que la nostra contrasenya fos compromesa, l’atacant, tot i conèixer-la no podria accedir al sistema/aplicació perquè li faltaria un altre factor.

Això permet la protecció en campanyes de phishing i en filtracions o robatoris d’informació.

En les diferents aplicacions amb serveis al núvol com:

permeten la protecció de serveis de correu electrònic, calendaris, notes de reunions, documentació sensible… que es comparteix al núvol.

Preguntes generals

Darrerament els mateixos proveïdors d’internet han facilitat eines que permeten revisar el temps d’ús de dispositius.

 • En el cas d’iPhone i iPad: Apartat ‘Temps d’Ús’. S’accedeix per Configuració>Temps d’ús i permet a través d’un codi de seguretat revisar tots els dispositius vinculats al mateix iCloud i configurar els usos dels membres de la família.
 • En el cas d’Android:
  • Quality Time: Permet configurar alertes i restriccions perquè no ens excedim de determinat temps en l’ús de les apps que seleccionem
  • Freedom: Permet mesurar i posar límits d’ús de joc diari per no distreure’s en excés en el mòbil.
  • Forest: Amb un joc on es premia la força de voluntat per evitar l’addicció al mòbil.

Si es desconeix qui és el remitent del missatge, és inesperat o per algun motiu resulta estrany convé no obrir missatges de correu electrònic i, encara menys, fitxers adjunts. Esborra aquests missatges sense obrir-los i, a continuació, elimina’ls de la paperera. Possiblement es tracta de correu brossa (SPAM) o d’un missatge generat per virus o un altre codi maliciós. Si bé hi ha correus electrònics que no són perillosos per si mateixos perquè no incorporen codi maliciós que es pugui activar un cop l’usuari executi l’arxiu on s’amaga, sí que a vegades incorporen un missatge dirigit a espantar l’usuari (PHISHING) de tal manera que aquest estigui disposat a actuar immediatament (acostumen a incorporar un enllaç cap a una pàgina web).

A les xarxes socials es tracta de compartir vivències amb els amics ja coneguts a la vida real i segurament buscar noves amistats. Quan acceptem una nova amistat (o nou contacte) a la xarxa social hem de tenir present: quina informació exposo en el meu perfil i si li permetré veure aquesta informació. Dins l’apartat de configuració definirem quines parts del meu perfil deixo veure i a qui les deixo veure. Hem d’assegurar-nos que la informació més personal, si volem, només la puguin veure els amics directes.

Si algú diferent al propietari del compte de correu electrònic hi pot tenir accés, pot apropiar-se de tota la informació emmagatzemada a les bústies d’aquest compte de correu. Si algú té la contrasenya podria entrar al nostre correu. Per això els proveïdors d’aquests serveis incorporen un enllaç o l’opció anomenada “Darrera activitat del compte” on es mostren detalls de data/hora quan hi ha hagut accés, el tipus d’accés usat (Navegador, mòbil, POP3, etc.) i ubicació (adreça IP).

La tecnologia actual permet fer innumerables còpies iguals d’un mateix contingut. Si aquest contingut l’hem penjat en un lloc públic (que tothom hi té accés) és fàcil que hagi estat compartit per qualsevol amic dels nostres amics si li ha fet gràcia per algun motiu. Si el lloc on l’hem penjat és privat (és restringit l’accés a les persones que haurem autoritzat expressament per veure contingut) podem tenir més control de qui el pot veure i fer-ne difusió. En general no hauríem de transmetre imatges que, ara o en el futur, puguin ser utilitzades en contra nostra (per fer-nos xantatge o fer-nos mal de qualsevol altra forma, com és el cas de xantatge de tipus sexual -grooming-).

En xats i missatgeria instantània dins a Internet, no hauríem de contactar amb persones que no coneguem directament a la vida física i, per descomptat, no compartirem cap contingut amb ells, especialment informació personal, imatges o vídeos. Donar el telèfon mòbil dins el xat ens exposa al risc de no saber qui està seguint el fil d’aquest xat i permetem que ens contactin directament amb una trucada, sms o missatgeria instantània (WhatsApp, Line, …)

El malware sovint s’amaga en programes atractius per a l’usuari però d’altres usa estratègies de fer-se passar per falsos antivirus. Un bàner o un missatge simulant el sistema anuncia que tenim un virus determinat que està afectant l’ordinador i ens proposa un enllaç de descàrrega d’antivirus per eliminar-lo. És important assegurar-se que aquests suposats antivirus provenen de pàgines oficials de proveïdors d’antivirus, sinó no els baixem. També hem de confiar en l’antivirus que ja teníem instal·lat prèviament i cercar quina solució ens proposa per aquest nou virus que ens anuncien.

Cada antivirus té el seu propi procediment per automatitzar l’actualització de la base de dades i del programari. L’eficàcia d’un antivirus depèn en gran part de la qualitat de la seva base de dades de definicions de virus. És molt important assegurar-se que les definicions de virus s’actualitzen regularment. A l’apartat de “Manteniment” o “Configuració”, hem de fer clic a “Actualitza” i comprovem en qualsevol moment quines versions del motor d’escanneig i de la base de dades de definicions de virus disposem. Cal configurar, si és possible, l’”Actualització automàtica” per evitar una comprovació continuada.

Alguns dels serveis de google permeten pujar, trametre, emmagatzemar, enviar i rebre contingut dels que conservem els drets de propietat intel·lectual. Ara bé també es concedeix el propòsit d’operar, promocionar i millorar els seus serveis i desenvolupar-ne de nous (veieu-ne la Política de Privadesa o les condicions addicionals de serveis concrets). Els sistemes automàtics de google analitzen el contingut (inclosos els correus electrònics) per proporcionar funcions del producte rellevants, com ara resultats de la cerca personalitzats, publicitat a mida i detecció d’activitat brossa i de programari maliciós.
Google també ofereix maneres d’accedir i d’eliminar contingut que s’ha proporcionat a través d’aquest enllaç.

Conèixer bé al joc a què juguen és la millor manera que et tinguin confiança per explicar-te els seus dubtes i les seves preocupacions. Navegueu junts per seleccionar compres, jocs, videojocs… interessa’t pels impactes que reben dels continguts de joc i publicitat. Fomenta l’ús de webs i videojocs subjectes a un control i a una regulació que respectin els drets dels menors i tinguin un servei d’atenció al client, informant-te dels continguts dels videojocs mitjançant l’etiquetatge PEGI i de les condicions d’ús que acompanyen els jocs.

La publicitat en línia basant-se amb el meu comportament és segura i transparent. Els anunciants no saben qui ets, ja que la informació recopilada no pot usar-se per identificar-te i està basada en la teva activitat de navegació per oferir anuncis que corresponguin amb els teus interessos.

Dedica un moment a descobrir la publicitat que es basa amb el teu comportament. En aquest enllaç pots descobrir aquestes empreses, obtenir més informació i pots gestionar les teves preferències de forma individual.

Les fotos i els vídeos també es consideren dades personals i, per tant, com a usuaris tenim uns drets sobre aquest material. Per tal d’eliminar fotos i vídeos d’Internet hem de tenir en compte que:

 • Només ho pot sol·licitar l’afectat. En el cas de menors de 14 anys, els pares o tutors legals.
 • La primera petició de retirada haurà d’anar dirigida, sempre que sigui possible, a la persona que ha pujat a la imatge o el vídeo a Internet.
 • En cas que això no sigui possible, caldrà adreçar-se a la xarxa social o web que difon el contingut i fer la petició formal (tot acreditant la teva identitat i els enllaços on apareixen els continguts afectats).
 • L’empresa o organisme té un termini màxim de deu dies per resoldre la sol·licitud. En cas contrari, es podrà interposar una reclamació de tutela a l’Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), que és l’organisme que té competència en aquest àmbit. Caldrà adjuntar tota la documentació de sol·licitud prèvia que s’ha fet i de la qual no se n’ha obtingut resposta.
 • Les xarxes socials més populars tenen serveis d’ajuda propi per dur a terme aquest tipus de peticions: Facebook, Google, Youtube, Twitter i Instagram.