El pitjor dia de la meva vida

Nou relat sobre ciberseguretat per a nens i nenes

L’Èrica és una nena de deu anys a qui li agrada molt jugar al videojoc ‘Age of Ancient Legends’. Un dia, però, experimenta una situació inesperada que la trasbalsa… Vols saber què va passar a l’Èrica?

Fa tres dies no vaig poder entrar l’Age of Ancient Legends –el pare i la mare feien cara de no entendre res-. Sabeu de què parlo? El Joc, el Joc! Primer vaig pensar que hi havia hackers fent soroll. L’endemà, el mateix. I avui, igual. No puc entrar-hi, no puc jugar-hi. Diu que la meva sessió ja està activa en un altre dispositiu o alguna cosa així.

Com m’ha pogut passar? M’ho preguntava una vegada, dues, desenes de vegades… Què havia fet malament? I, a partir d’ara, què? Començar de nou? Tornar a la casella de sortida i passar un altre cop per totes les caselles?

Era una tarda com qualsevol altra: vaig tornar de l’escola, com sempre; vaig deixar la bossa, com sempre; vaig berenar, com sempre, i em vaig posar a jugar. Com sempre. Però aquell dia va ser diferent. Va passar una cosa espantosa: el pitjor dia de la meva vida.

Haig de saber què ha passat. Haig de saber per què ja no soc la guerrera més poderosa del meu clan d’Age of Ancient Legends. Haig de saber qui és la guerrera totpoderosa…

* * * *

Després de pensar-s’ho molt, va trucar a la porta del despatx de la mare i del pare. Va entrar lentament: ja estava acostumada a fer-ho per no interrompre les interminables reunions davant de la pantalla.

Es va acostar silenciosa, li tremolaven les cames i tenia un nus a l’estómac. La mare es va girar un moment i se la va mirar de fit a fit.

-Què fas, Èrica? Estaves jugant?
-No, no jugava.
-Ah, no? -va dir el pare, sorprès-. S’ha espatllat l’ordinador?
-va dir, rient.
-M’ha passat una cosa… És que… -no sabia per on començar.

L’Èrica se li va tirar al coll. No sabia per on començar: volia tornar a ser la superguerrera totpoderosa de l’Age of Ancient Legends.

L'Èrica parla amb la seva mare sobre el seu problema

-Fa tres dies no vaig poder entrar l’Age of Ancient Legends -el pare i la mare feien cara de no entendre res-. Sabeu de què parlo? El Joc, el Joc! Primer vaig pensar que hi havia hackers fent soroll. L’endemà, el mateix. I avui, igual. No puc entrar-hi, no puc jugar-hi. Diu que la meva sessió ja està activa en un altre dispositiu o alguna cosa així.
-Un moment
-va dir la mare-. I això què vol dir?
-No ho sé, mama! -va dir l’Èrica-. Només sé que no hi puc jugar jo, i el que és pitjor, que algú està jugant per mi perquè l’Elsa i el Roger m’han dit avui que van jugar amb mi ahir. I havíem completat la darrera missió del mes!
-Èrica, has donat el teu nom d’usuari a algú?
-va preguntar el pare-.
-No!!!! Com vols que comparteixi el superguerrer? –va respondre l’Èrica, mig ofesa.

El pare es va girar cap a l’ordinador i va teclejar ‘Age of Ancient Legends problemes’.

L'Èrica i el seu pare investiguen què ha pogut passar

-Mireu? -va dir el pare-. Aquí diu que hi ha hagut casos similars al que dius tu. Es veu que va haver-hi un robatori de contrasenyes d’un servei de correu electrònic… Aquest no és el teu correu electrònic, Èrica?
-Sí, és aquest, però jo no he fet res!
-No, ja ho sé, no. I no deus fer pas servir la mateixa contrasenya al correu que per entrar al joc?
-És clar que sí! Si no, no me’n recordaria i a l’escola ens han dit que no podem anar-les deixant apuntades en un paperet.
-Doncs crec que ja tenim l’enigma resolt -va dir la mare-. Si algú roba les contrasenyes del correu electrònic i sap que jugues a aquest joc, automàticament pot entrar com si fossis tu, no?

El que va passar a l’Èrica els havia passat a molts nens i nenes d’arreu del món. Si ho haguessin sabut o si els pares els haguessin ajudat a l’hora de configurar els usuaris, segurament molts encara conservarien els seus personatges intactes.
L’Èrica va córrer a explicar-ho als seus amics: canvieu ràpidament les contrasenyes i la configuració del joc! I tots es van reagrupar al voltant de l’Èrica per aconseguir que es tornés a convertir en la superguerrera de l’Age of Ancient Legends. I el pare, sense dir res a ningú, va canviar aquella contrasenya que feia servir a tres o quatre serveis diferents. No fos cas que…

L'Èrica i els seus amics, disfressats d'herois de videojoc, tornen a jugar a l'Age of Ancient Legends