Petjada digital: saps quin rastre deixes a Internet?

T’expliquem unes quantes coses que cal tenir en compte

Tens alguna foto a Instagram de fa 2 anys que ara et pot semblar ridícula? Tens contactes a les xarxes socials amb qui ja fa temps que no tens relació? Alguna vegada has deixat les dades personals a un web que no et semblava del tot fiable? En definitiva: saps quin és el rastre que deixes a Internet? T’expliquem com pots controlar i millorar la teva petjada digital.

Què és la petjada digital?
Segur que alguna vegada t’has trobat petjades d’un animal al bosc: si les seguissis, podries descobrir on ha anat, què ha menjat o, fins i tot, on viu. És a dir, podries extreure molta informació de l’amo de les petjades.

El mateix passa a Internet: tot el que fas queda registrat. Per exemple, les fotos que penges a les xarxes socials, els contactes que hi tens, els jocs que més t’agraden o la informació que hi publiques. Tot el que comparteixes sobre tu i sobre els altres conforma la teva identitat digital.

Per tant, has de ser molt conscient del que fas a Internet, ja que hi deixaràs un rastre que és permanent. Al bosc quan hi plou les petjades s’esborren; a Internet no és tan fàcil!

Què pots compartir i què no a Internet?
Cada cop que publiques alguna cosa a les xarxes socials, hauries de preguntar-te:

– Em sabria greu que qualsevol persona ho veiés?
– Pot ser que si ho publico algú pugui esbrinar coses de mi que no vull que sàpiga?
– Si ho publico, perjudicarà algú del meu entorn?

Si la resposta a qualsevol d’aquestes preguntes és ‘Sí’, no ho publiquis! Si tens ganes d’explicar-ho als amics, espera’t a veure’ls en persona!

I amb qui ho comparteixes?
A banda de ser conscients del que publiquem, hem de tenir molt clar qui ho podrà veure. Per això, et recomanem que segueixis aquestes dues passes:

1. Revisa la configuració de privacitat de les teves xarxes socials.
Tingues en compte que, com més tancats tinguis els perfils socials, menys riscos!

Instagram Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/

snapchatSnapChat: https://www.snapchat.com/l/es/privacy

facebookFacebook: https://www.facebook.com/help/393920637330807

twitterTwitter: https://twitter.com/settings/security

kikKik: https://www.kik.com/privacy/

periscopePeriscope: https://www.periscope.tv/privacy

2. Revisa els teus contactes i fes neteja!
Tens seguidors a Instagram d’amics que vas fer al casal d’estiu de fa 2 anys i amb qui ja no tens cap relació? O tens contactes a Snapchat que no coneixes però poden veure les teves publicacions? Potser ara és el moment d’esborrar-los de la llista de contactes.

És important que tots els contactes que tinguis a les xarxes socials siguin persones que coneixes cara a cara i amb qui mantens una relació freqüent.

Publica amb seny!
El més important a l’hora de navegar per Internet és fer servir el sentit comú i sempre consultar els dubtes que tinguis amb pares i mestres. Fes servir Internet amb seny!

I un exercici final
Et proposem que avaluïs la teva empremta digital amb aquestes senzilles passes

Revisa la teva empremta digital