Qui vol les meves dades, si no sóc ningú?

L’ús que les empreses fan de les teves dades i que no saps

És una pregunta freqüent: Qui vol les meves dades si no sóc ningú? Tothom té clar que a Internet un dels negocis més rendibles és el que s’anomena la Big Data, és a dir, la recopilació massiva de dades d’usuaris que naveguen per la xarxa per, després, processar-les i vendre-les a tercers. Ens han dit mil vegades (des d’aquí mateix, per exemple, Internet Segura) que cuidem la nostra privacitat mentre passem per pàgines web, però sovint ens relaxem pensant que ningú voldrà la informació d’una persona anònima més.

Les dades són la moneda de canvi a moltes webs i aplicacions que, en principi, ofereixen els seus serveis gratuïtament. L’actitud de moltes persones és: “És igual! Què han de fer? Espiar-me?”. No hem de ser alarmistes, però cal que sàpigues que regalar dades significa que empreses guardin els teus comportaments per utilitzar-los, posteriorment, amb diferents fins. La Unió Europea té una de les polítiques de gestió de la privacitat dels usuaris d’Internet més avançades del món pel que, si som conscients del que passa amb les nostres dades a la xarxa, en podem prendre partit i fer ús dels nostres drets.

Si mires aquestes xerrades sobre el tema, et quedarà tot una mica més clar. Ja saps que les TED Talks són una de les fonts de coneixement que més inspiren, oi?

La primera és de Marta Peirano, escriptora i periodista especialista en noves tecnologies i, sobretot, en ciberseguretat i privacitat. Ella ens explica què poden fer amb les nostres dades les organitzacions que hi tinguin accés, amb algun exemple molt il·lustratiu.

El segon és de Madhumita Murgia, una periodista del Financial Times, que ens obre els ulls amb la importància que poden tenir les dades insignificants sobre nosaltres un cop ajuntades, classificades i processades.

Hi ha molta informació al respecte a Internet que t’ajudarà a entendre què implica tot això. No ens hi obsessionem tampoc, que no passi com els qui busquem compulsivament símptomes mèdics, creient-se que tenen totes les malalties del món! Com amb tot, gaudim responsablement de la xarxa i siguem conscients dels nostres drets i de què podem fer perquè siguin respectats. Des d’Internet Segura t’oferim eines perquè navegar sigui una experiència positiva i gratificant. Consulteu l’apartat de preguntes freqüents del nostre web per descobrir-les.

Si vols saber més sobre la gestió de la teva privacitat, mira aquest vídeo que hem fet i comenta’ns les teves experiències amb el hashtag #RevisaPrivacitat.

També pots consultar altres materials sobre contrasenyes, civisme digital, frau digital i d’altres a Internet Segura!