Barcelona acull, un any més, la cita relacionada amb la telefonia mòbil més important del món  

Entre el 26 de febrer i l’1 de març se celebra a Barcelona una nova edició del Mobile World Congress (MWC), la trobada de professionals i marques de telefonia mòbil més important que es fa arreu del món. Dels eixos de treball de l’edició de 2018 no n’hi ha cap d’específic de dedicat a la ciberseguretat: són, entre altres, la quarta revolució industrial, consum digital, la tecnologia en societat, innovació i contingut audiovisual. Però no podem dir que la ciberseguretat sigui una qüestió aliena als actes del MWC. Implícitament, tot allò relacionat amb la seguretat és (i serà) un element transversal de vital importància.

Algunes cites clau

Si parlem estrictament de termes de ciberseguretat, una de les primeres cites serà en el marc del 4YFN, l’esdeveniment paral·lel del MWC que reuneix startups, inversors i corporacions amb l’objectiu de crear futures sinergies empresarials. El 27 de febrer hi haurà una interessant comunicació d’Ondre Vlcek (d’Avast) sobre ciberseguretat i la Internet de les Coses. Intentarà resoldre la següent equació: si actualment costa de tenir protegits els nostres dispositius connectats, com ens ho farem d’aquí uns anys quan la Internet de les Coses multipliqui exponencialment el nombre d’aparells interconnectats?  O el mateix dia, una taula rodona sobre ciberseguretat i com intentar anar dues passes per davant dels cibercriminals per minimitzar l’impacte de les seves accions. Entre els destacats, el 26 de febrer es posarà a debat la implantació de la xarxa 5G i les estratègies necessàries a l’hora de vetllar per la seguretat, de cara a una cita de referència: la World Radiocommunication Conference 2019.

El paper de la dona en el món de la ciberseguretat

La celebració del MWC posarà de manifest, una vegada més, que la paritat de gènere és molt llunyana en aquest camp, i encara més si parlem de l’àmbit de la ciberseguretat. Un article de la revista Technative evidencia que el paper de la dona en aquest món continua essent molt poc representatiu, especialment en els càrrecs de direcció. Els experts calculen que actualment, arreu del planeta, hi ha un milió de llocs de treball en matèria de ciberseguretat que no s’ocupen, i aquesta xifra s’acostarà als dos milions cap a l’any 2022. Diversos estudis han analitzat què passaria si hi hagués més dones en aquest camp: la diversitat de gènere implica un ambient de treball més agradable, ajuda a cobrir llocs de treball que actualment queden buits i fa augmentar la productivitat entre els empleats.

De totes maneres, els canvis arriben. I així ho evidencia el rànquing de les dones més influents en el camp de la ciberseguretat.