Navegant per Internet visitem centenars de webs i no sempre és fàcil saber si són de confiança. De fet, hi ha webs molt sofisticats que intenten imitar-ne d’altres de coneguts i de confiança per tal d’obtenir-ne un benefici. Ho fan, per exemple, intentant que hi introduïu dades personals o de la vostra targeta de crèdit: és la pràctica anomenada phishing. Una de les defenses més senzilles i eficients contra el phishing és tenir el navegador actualitzat. Qualsevol navegador modern i actualitzat hauria de detectar pàgines de phishing i mostrar-vos-en un avís molt clar. It’s a trap n’és un exemple famós. En aquest cas podeu clicar el missatge “Ignora aquest avís” sense perill, ja que en realitat es tracta d’una pàgina inofensiva que Mozilla Firefox va construir precisament per conscienciar del phishing i posar de relleu que el seu navegador ens protegeix contra aquesta pràctica delictiva.

Tenir un navegador que ens avisi de les pàgines de phishing (o també els casos de pharming) és essencial, ja que està demostrat que és molt fàcil caure a la trampa: aquí podeu llegir un estudi en què els autors van crear dues pàgines de phishing -una imitant Amazon i l’altra eBay– i les van posar a prova amb usuaris que utilitzaven diversos navegadors, mostrant cada navegador un tipus d’avís o alerta diferent. Es va comprovar que en alguns casos fins al 90% dels usuaris introduïa dades personals en webs que no eren de confiança tot i haver-ne rebut un avís previ! (warnings) Val la pena llegir les raons que alguns dels usuaris van donar per explicar per què havien ignorat els avisos: “Oh, no en faig mai cas“, “Això ho veig cada dia“, “Tinc confiança en aquest web“. Aquest últim demostra que l’usuari va creure, efectivament, que visitava un web genuí, i és que hi ha webs falsos molt i molt ben aconseguits! Afortunadament ja han passat uns quants anys des que es va realitzar l’estudi i els navegadors han avançat força, però aquest no deixa de ser un bon exemple de com és d’important tenir el navegador al dia i no ignorar-ne les alertes i els avisos que ens comunica.

internetsegura-https

El navegadors no només ens avisen dels webs de phishing, sinó que també tenen sistemes per comprovar si les pàgines tenen certificats de seguretat i si aquests estan actualitzats. En cas que no fos així, el vostre navegador us n’avisaria. I per cert: no deixeu mai de mirar l’inici de la vostra barra de navegació: hi trobareu un botó d’informació on podreu descobrir com de segura és la pàgina en què us trobeu.