Saps com t’afectarà el PSD2 en els pagaments electrònics?

El nou sistema combina, com a mínim, dos elements independents de verificació d’identitat.

PSD2: Directiva de serveis de pagament EU 2015/2366, normativa que reforça la seguretat dels pagaments electrònics dins de la Unió Europea i que regula l’accés a les dades bancàries dels consumidors per part de tercers. A nivell espanyol, el Reial Decret-llei 19/2018 va incorporar la Directiva europea.

Després d’uns mesos de pròrroga, el primer dia del 2021 entrarà definitivament en vigor la Directiva PSD2. Aspectes clau d’aquesta normativa són:

  • La millora en seguretat i reforç contra el frau en operacions bancàries, amb una major regulació en l’accés a les dades personals.
  • L’eliminació d’intermediaris en les operacions de pagaments electrònics.

Si fins ara en les compres en línia els comerços havien de contactar amb diversos intermediaris, i aquests ho feien amb la companyia responsable de la targeta, per poder, finalment, carregar el cobrament al comprador, ara l’usuari podrà directament autoritzar al comerç fer efectiu el pagament en nom seu a través del compte bancari.

El nou sistema comporta combinar com a mínim dos elements per verificar la identitat del comprador. Hi ha tres categories o tipologies de verificació, i cal que se’n combinin dues que pertanyin a dues categories diferents:

  • Allò que només sap l’usuari (coneixement). Inclou contrasenya, codi pin, contrasenya en forma de frase, i preguntes amb respostes que només coneix l’usuari.
  • Allò que només té l’usuari (possessió). Telèfon mòbil (en el qual es rebrà un codi SMS d’un sol ús), targeta llegida per escaneig de codi QR o per lector de targetes.
  • Allò que forma part de l’usuari (inherència). Iris o retina de l’ull, empremta dactilar, patró de venes, reconeixement de veu, reconeixement facial, dinàmica d’escriptura.


Principals avantatges del nou sistema en el comerç electrònic

  • Més drets per a l’usuari, ja que queda reduïda la seva responsabilitat de 150 a 50 €.
  • Els pagaments amb targeta no podran tenir recàrrecs.

Accedir en línia al compte corrent, més llarg però més segur

La Directiva PSD2 afecta també l’entrada dels usuaris als seus comptes online. En aquest cas, les entitats bancàries estan obligades a introduir el doble sistema d’identificació. Fins ara probablement en teníeu prou per conèixer l’estat dels vostres comptes o accedir-hi per fer alguna operació introduint el nom d’usuari i contrasenya, o, si ho fèieu des d’un mòbil, amb l’empremta dactilar o el reconeixement facial. Ara caldrà també rebre un codi de validació a través d’SMS, o bé una notificació integrada a l’aplicació de l’entitat bancària. Serà un pas més a fer en pro d’una més gran seguretat.


Desconeixement del canvi

AICEC ADICAE (Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances) alerta sobre el desconeixement i la manca d’informació que hi ha sobre el nou sistema. Segons un enquesta que ha dut a terme, quasi un 70% de consumidors no sap que a partir del primer dia del 2021 hi haurà canvis en la compra electrònica, fet que, segons l’associació i també diverses organitzacions de consumidors, pot generar incertesa quan la persona s’hi trobi i, per tant, és possible – manifesten aquestes organitzacions – que es perdin vendes, i més en període nadalenc. És per això que AICEC ADICAE fins i tot ha demanat que l’entrada en funcionament del nou protocol s’endarrereixi fins a l’1 de febrer.