El SIF2019 gira al voltant del respecte digital

Té lloc el 21 de novembre i tractarà qüestions com la violència a la xarxa i el ciberassetjament

Promoure una cultura en línia inclusiva per a tots els ciutadans de la Unió Europea. És la principal finalitat de l’edició d’aquest 2019 del Safer Internet Forum (SIF), jornada que es farà al Crowne Plaza Hotel de Brussel·les el dijous 21 de novembre. El contingut de l’esdeveniment va en consonància amb la campanya #DigitalRespect4Her, iniciada per la Comissió Europea fa uns mesos per sensibilitzar sobre la violència en línia contra les dones i promoure bones pràctiques per abordar el tema. En aquest sentit, una de les ponències que destaca l’organització és la de la
periodista i escriptora islandesa Thordis Elva, especialista en el tema de la violència a la xarxa i autora del llibre South of Forgiveness. Elva oferirà una visió general dels reptes als què s’enfronten infants i joves quan naveguen per la xarxa.

I és que el SIF 2019 para especial atenció en els menors d’edat. En aquest sentit es donarà veu als panelistes juvenils del projecte Better Internet for Kids (BIK); n’hi haurà de 19 països europeus, que opinaran sobre temes relacionats amb fer una Internet més segura i millor, una opinió tant personal com consensuada amb els companys que representen a través d’aquest projecte. Aquest consens es fa a través de la xarxa i d’una sessió presencial a Brussel·les el dia abans del SIF. Segons informen des del BIK, “els grups juvenils centraran la seva intervenció en el fenomen de la violència en línia i com és viscut pels joves. Ja ara s’està construint una campanya de sensibilització a les xarxes socials (sobretot a Instagram) sobre el mateix tema, anomenada Youth for Youth“.

Una altra sessió analitzarà la manera en què els joves poden utilitzar les xarxes socials per provocar canvis; hi intervindran tres joves activistes que s’han enfrontat a l’adversitat en línia però que ara usen la tecnologia digital i les xarxes socials per fer accions en positiu a partir de la seva experiència.

El SIF, com dèiem, tindrà lloc a la capital de Bèlgica, però en podreu fer un seguiment a través del seu web i de les seves xarxes socials.


A menys de tres mesos per al Safer Internet Day 2020

El SIF arriba quan manquen poc menys de tres mesos per al Dia de la Internet Segura (Safer Internet Day). Serà l’11 de febrer del 2020. Es tracta de la gran jornada internacional sobre la seguretat a la xarxa i per fer una Internet millor, i són molts els actes i activitats que s’organitzen arreu del món. És per això que animem sobretot els centres educatius, però també biblioteques, associacions i entitats diverses, a tenir iniciatives per a aquell dia relacionades amb un tema que afecta tothom com és el de la ciberseguretat. Us pot ajudar el nostre apartat de recursos educatius. Registreu la vostra iniciativa per al Dia de la Internet Segura 2020 en aquest enllaç.


El Safer Internet Day (SID) es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i dins del projecte SafeBorders. S’ha anat estenent i en l’actualitat se celebra a 140 països. Es va fixar celebrar el SID el primer o segon dimarts de febrer de cada any. Des d’Internet Segura us anirem informant de tot allò que anem preparant, i especialment el mateix dia 11 us demanarem que estigueu atents a les nostres xarxes socials, FacebookTwitter i Instagram.