Nens i joves, conscients de la seguretat

Seguretat i privacitat a la xarxa són temes coneguts, però encara queda camí per recórrer

El mes d’octubre passat, Internet Segura va estar present amb un estand a la Festa dels Súpers 2017. Pel laboratori de ciberseguretat hi van passar centenars de nens que van aprendre qüestions bàsiques de seguretat a la xarxa. Una mica més de 200 nens d’entre 7 i 16 anys, a més a més, van respondre un qüestionari sobre la relació que estableixen amb Internet, des de quatre eixos fonamentals: els dispositius i la utilització que en fan, la relació amb els seus contactes, la utilització de xarxes wifi i contrasenyes, i la gestió de les dades personals en l’entorn Internet.

Algunes dades rellevants… i preocupants

L’enquesta duta a terme en el marc de la Festa dels Súpers revela unes quantes dades importants… i alguna de preocupant.  En molts casos, el lema del Dia d’Internet Segura de 2018, ‘Crea, connecta i comparteix’, encaixa amb algunes de les dades que revelen els resultats de l’enquesta.

Crea

 • Sabies que hi ha una diferència molt gran entre compartir dades personals en un xat privat amb un conegut (més d’un 50% ho fa) o en un xat amb un desconegut (menys del 5% ho fa)?
 • Sabies que, en general, només un 7% dels enquestats comparteix totes les fotos?
 • Sabies que la tipologia de les imatges creades solen ser selfies amb grups d’amics, selfies sols, i fotos d’amics o companys mentre fan activitats?
 • Sabies que el 86,7% dels enquestats no comparteix mai imatges amb un contingut molt íntim?
 • Sabies que el 81,4% mai ha fet fotos sense permís i no les ha compartit?

Connecta

 • Sabies que hi ha una certa consciència sobre la vulnerabilitat de les xarxes wifi públiques de les quals se’n desconeix el propietari?
 • Sabies que el 58,9% dels enquestats no canvia mai les contrasenyes de les seves xarxes socials o correu electrònic? I que gairebé el 10% d’aquestes contrasenyes conté dades personals molt poc recomanables i insegures?
 • Sabies que, en diferent grau de mesura, el 19,5% ha tingut problemes perquè terceres persones han tingut accés a la seva contrasenya i comptes?

Comparteix

 • Sabies que el 23,5% dels enquestats ha experimentat, en major o menor mesura, alguna experiència de ciberassetjament per part de companys, desconeguts o s’ha trobat continguts ofensius a la xarxa?
 • Sabies que, en cas d’un conflicte d’aquestes característiques a la xarxa, només el 46% dels enquestats afirma amb rotunditat que abandonaria temporalment l’aplicació on ha tingut problemes? I que el 65,7% assegura que blocaria l’usuari agressor?
 • Sabies que, malgrat tot, la família segueix sent el punt de referència a l’hora d’explicar la problemàtica?
 • Sabies que el 13,3% ha tingut problemes de suplantació d’identitat a la xarxa?

Aquestes dades tenen una doble lectura: els nens i joves són conscients de la privacitat i la seguretat a la xarxa, però encara queda un bon tros de camí per recórrer. És responsabilitat de nens i joves, però també dels adults que els acompanyen en el procés de creixement i maduració, de posar les bases per seguir el lema de crear, connectar i compartir amb respecte a Internet.