Mort de por i espantat

Relats sobre ciberseguretat per a nens i nenes

Una metàfora de com ens pot “xuclar” la xarxa o de com pot quedar infectat el nostre dispositiu si cliquem a enllaços sospitosos o que no sabem on porten.

Mira que el pare m’ho havia repetit una i altra vegada: ‘Roc, ets massa petit per fer servir la tauleta tot sol. Si vols, la farem servir junts i serem nosaltres els que decidirem quanta estona i a quins jocs juguem, d’acord?

Hooooooooola??? Que no em sentiu???!!!!! Que no em veieu???!!! Hooooooooola…??? Per favor, que algú m’ajudi!!! Si us plaaaaaaaaaaaau!!! Em sembla que m’he perdut, la veritat és que estic mort de por i espantat… Tinc ganes de plorar, no sé on són els pares i tampoc sé tornar a casa tot sol… Com puc sortir d’aquí dins?

Sabeu què? Crec que soc dins de la tauleta dels meus pares, us ho dic de veritat! Que com ha pogut passar? No ho sé, oi que sembla un conte per a nens petits? Doncs ja m’agradaria que fos un conte o un somni, perquè llavors podria despertar-me i tornaria a ser al menjador de casa amb la mama i el papa al costat…

Mira que el pare m’ho havia repetit una i altra vegada: ‘Roc, ets massa petit per fer servir la tauleta tot sol. Si vols, la farem servir junts i serem nosaltres els que decidirem quanta estona i a quins jocs juguem, d’acord? I si no, fora tot i s’ha acabat el bròquil!’. Jo no sé què és el ‘bròquil’, però crec que vol dir que, si continuo remugant, desendollaran el router i llavors la wifi no funcionarà. Però és clar, entre setmana els pares arriben tard i la tauleta és per allà i…

La imatge d'una nota de text, que diu: "El Roc es va equivocar, i molt"

Cansat dels jocs de sempre, vaig decidir fer una cosa que tinc totalment prohibida: navegar per Internet. Sí, vaig obrir el navegador i vaig començar a buscar-hi altres jocs, clicant damunt de tot allò que em semblava que podia ser divertit. Se’m van començar a obrir algunes pantalles amb música, m’apareixien anuncis amb paraules que rebotaven amunt i avall, com si les lletres estiguessin vives, com si fossin granotes boges de colors diferents. No sabia si havia de clicar allà on deia ‘Descàrrega gratis’, i també vaig veure’n d’altres que deien ‘Free Download’, que, com que sé molt d’ anglès, sé que vol dir el mateix.

La imatge d'una nota de text, que diu: "Els infants no han de navegar per Internet sols".

Allà dins hi havia de tot, però jo no podia tancar-ho, cada vegada que feia clic en algun lloc se m’obrien tres finestres noves… Em vaig posar molt nerviós però havia d’intentar solucionar-ho abans que arribessin els pares. No volia que em descobrissin…

I llavors, de sobte, d’entre totes aquelles finestres que s’anaven obrint a dins de la pantalla, va aparèixer un senyor amb cara de llop i ulls de serp. ‘Vols un caramel, Roc?’, em va preguntar traient la mà per la pantalla… No vaig tenir temps de dir que no, no vaig tenir temps de fugir. El senyor llop em va enganxar per la mà i em va estirar i ara soc aquí, a dins de la pantalla.

En Roc, espantat, veu com la mà d'un senyor llop surt de la pantalla de la tauleta i li ofereix una llaminadura