Fa 50 anys de la primera comunicació entre dues computadores

La xarxa va néixer com a projecte militar durant la Guerra Freda

Un equip de la Universitat de Califòrnia encapçalat pel professor Leonart Kleinrock (a la imatge) aconseguia el 29 d’octubre del 1969 establir una primera connexió entre dues computadores, separades entre elles per uns 500 km. Aquella fita tecnològica va rebre el nom de Xarxa de l’Agència de Projectes d’Investigació Avançada, la coneguda com a ARPANET, i s’emmarcava en el context de la Guerra Freda que tenia com a protagonistes els Estats Units d’Amèrica i la Unió Soviètica. De fet, ARPANET va ser operat pel Departament de Defensa dels Estats Units fins al 1990.

Charley Kline, un estudiant de 21 anys, va ser qui va teclejar la primera paraula: LOGIN. La connexió, establerta a través de la línia telefònica, es va penjar a la segona lletra, i per tant la primera paraula enviada va ser “LO”. Al segon intent, tot va funcionar. Tot gran pas tecnològic és la suma de diferents petits avenços, i hi ha força controvèrsia si aquell dia va suposar o no el naixement d’Internet, però sí que sembla clar que hi va haver un abans i un després d’aquella fita d’ara fa 50 anys en l’evolució cap a la xarxa de xarxes que avui usen cada dia milers de milions de persones.

Amb motiu de l’aniversari, Kleinrock, de 85 anys, ha fet unes declaracions a l’Agència France-Presse en que parla també del “costat fosc” de la xarxa. Com sabeu, Internet ha comportat un canvi radical en l’accés a la informació, al coneixement, a la rapidesa de les comunicacions entre persones… però també ha suposat la potenciació de comportaments poc ètics per part d’usuaris, i té perills i amenaces per a la privacitat i la seguretat de persones i empreses. Kleinrock reconeix que no s’haguessin pensat mai que aquell incipient invent s’acabés utilitzant per a determinades finalitats: “Com a enginyers, no pensàvem en termes de comportaments desagradables, ni en tot allò relacionat amb les xarxes socials. Nosaltres pensàvem en gent que parlava amb ordinadors, o en ordinadors parlant amb ordinadors, però no en gent parlant amb gent”, manifesta. Aquesta evolució d’Internet l’ha portat a obrir un Connection Lab per acollir investigacions sobre temes com l’aprenentatge automàtic, les xarxes socials, el Blockchain i la Internet de les coses (IoT), amb l’objectiu de minimitzar o intentar aturar els “mals” de la xarxa.

En aquest documental podreu saber més sobre els inicis d’Internet:

Timeline d’alguns moments en la història d’Internet