Octubre, el Mes Europeu de la Ciberseguretat
Aquest 2019 es dedica a dos grans temes: la higiene cibernètica i les tecnologies emergents
31 dies dedicats a la sensibilització sobre temes relacionats amb la seguretat a la xarxa. Aquesta és la funció del Mes Europeu de la Ciberseguretat, que es promou des de la Unió Europea cada octubre i va dirigit tant a ciutadans com a organitzacions. A tots els països europeus s’organitzen actes i activitats per generar consciència i promoure un ús més segur d’Internet.

La campanya del 2019 es divideix en dues parts. La primera meitat del mes es dedica a la higiene cibernètica o ciberhigiene, i vol ajudar el públic a establir i mantenir rutines diàries, comprovacions i comportaments generals per navegar amb seguretat en línia. És una de les qüestions que més hem insistit des d’Internet Segura a través de la campanya Practica els hàbits cibersaludables, i que aquest mes repassarem. La segona part tracta sobre les tecnologies emergents, i posa l’èmfasi en el ràpid desenvolupament de la tecnologia i la importància de conèixer les configuracions de seguretat i privadesa de les noves compres.
Al llarg de tot l’octubre donarem i recordarem consells relacionats amb la ciberseguretat a través del nostre web i les nostres xarxes. Seguiu també el Mes Europeu de la Ciberseguretat a través de les etiquetes #ciberhàbits i #CyberSecMonth.
Més enllà del món digital, en el real i a casa nostra també hi ha previstos esdeveniments relacionats amb el Mes Europeu de la Ciberseguretat:
- Dia 3 d’octubre: Jornada 12×12 Confies en la teva seguretat?, al Palau Robert de Barcelona.
- Del 29 al 31 d’octubre: Segona edició del Barcelona Cybersecurity Congress, a Fira Gran Via de L’Hospitalet de Llobregat.
Articles del Mes Europeu de la Ciberseguretat 2019
- La seguretat de les contrasenyes, una qüestió bàsica. Recomanacions sobre com crear contrasenyes amb un nivell de seguretat alt.
- De quina manera entreu a Internet? Us donem alguns consells per fer-ho amb seguretat. En aquest article tractem sobre les wifis segures; la manera com interactuem amb els nostres dispositius i Internet ens convertirà en més o menys vulnerables.
- Alerta amb allò que publiques i les portes que deixes obertes. Dediquem el tercer article a la privacitat, tant la que nosaltres mateixos desvelem per voluntat pròpia, com aquella que poden descobrir de nosaltres sense que en donem permís a causa de parar poca atenció a les configuracions de comptes i aplicacions.
- Sistemes operatius, programes i aplicacions, sempre actualitzats! T’expliquem que tenir al dia tot allò referent a les TIC i a les maneres de connectar-se a Internet és una rutina que cal adquirir. És molt important per millorar la privacitat, evitar l’entrada de virus i programes no desitjats i, en definitiva, per disposar de tots els últims serveis.
- La Internet de les coses i els nous reptes de la privacitat quotidiana. Cada vegada hi ha més aparells de la vida diària que, per funcionar plenament, requereixen connectar-se a Internet. És el que anomenem la Internet de les coses o IoT, i com tot allò que té a veure amb la xarxa té molts avantatges, però també pot comportar problemes de privacitat i seguretat. En aquest article fem algunes recomanacions.
- El ‘Cloud Computing’, un món d’avantatges però també amb riscos. El núvol ens permet accedir als nostres arxius des de qualsevol dispositiu, però cal tenir en compte diverses mesures de prevenció.
