La precaució a la xarxa i els primers auxilis davant un ciberatac, eixos del Mes Europeu de la Ciberseguretat 2021

La campanya anual de la Unió Europea crida enguany els ciutadans a unir forces contra les ciberamenaces i els problemes de seguretat derivats de la digitalització de la vida quotidiana

Ha arribat el moment de la campanya anual amb què la Unió Europea promociona la ciberseguretat entre els ciutadans i les organitzacions comunitàries. El Mes Europeu de la Ciberseguretat (esdeveniment condensat amb les sigles en anglès ECSM) s’ocupa de sensibilitzar sobre qüestions relatives a la seguretat digital, proporcionar informació actualitzada sobre la qüestió i afavorir i potenciar bones pràctiques dins d’aquest àmbit.

Cada any, des d’en fa deu, durant tot el mes d’octubre, tenen lloc centenars d’activitats (com ara conferències, tallers, seminaris, presentacions, concursos, etcètera) en línia i arreu d’Europa. L’objectiu de la iniciativa és oferir informació i recursos als ciutadans que els siguin útils per protegir-se a la xarxa. En el temps transcorregut d’ençà que va institucionalitzar-se la iniciativa, la ciberseguretat s’ha convertit en una part del nostre dia a dia, en tant que també ho és la tecnologia.

“Estar cibersegur a casa” i “Primers Auxilis” davant un ciberatac

L’ECSM 2021 crida els ciutadans europeus a unir forces contra les ciberamenaces i els problemes de seguretat relacionats amb la digitalització de la vida quotidiana, accelerada per la pandèmia covid-19, sota el lema ‘Think Before U Click’ (que a xarxes socials ha pres forma sota l’etiqueta ‘#ThinkB4Uclick’).

Els dos grans blocs temàtics del Mes Europeu de la Ciberseguretat 2021 són, d’una banda, “Estar cibersegur a casa” i, de l’altra, els ‘Primers Auxilis’ davant un ciberatac. ‘Estar cibersegur des de casa’ proporcionarà consells sobre el manteniment de la ciberseguretat en operacions telemàtiques quotidianes, com ara realitzar transaccions econòmiques, comunicar-se, treballar o estudiar en línia. ‘‘Primers Auxilis’ oferirà pautes d’actuació perquè els ciutadans sàpiguen què fer en cas d’un ciberatac (a més de les empreses, podeu trobar útils les nostres recomanacions per protegir-se contra el programari maliciós, que són d’aplicació per a tothom).

El Mes Europeu de la Ciberseguretat es va llançar per primera vegada el 2012; la campanya anual forma part de les accions dissenyades per la UE per implementar les disposicions sobre sensibilització i educació de la llei de ciberseguretat comunitària. Està coordinat per l’Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA), amb el suport de la Comissió Europea, l’Europol, el Banc Central Europeu i els estats membres de la UE, els països de l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC/EFTA) i més de 300 entitats associades d’Europa i més enllà (entre les quals hi ha governs, universitats, grups de reflexió, associacions professionals, organitzacions no governamentals i empreses del sector privat).

Des d’Internet Segura donem suport a aquesta iniciativa i al llarg dels anys hem anat desenvolupant articles, temes, materials, etcètera, que enllacen amb els continguts proposats anualment per l’esdeveniment. Enguany també aprofitarem per fer arribar nous continguts a ciutadania, organismes públics i empreses, i explicarem a famílies i joves com prendre el control de la privacitat a la xarxa.

També et pot interessar…

En marxa el CyberSecMonth 2020

15 octubre 2020|

Recursos útils en el Mes Europeu de la Ciberseguretat Habilitats digitals i estafes cibernètiques són els dos grans temes proposats per la Comissió i l’Agència de Ciberseguretat de la UE (ENISA). Des de fa 9 [...]