Les sèries, una moda ‘perillosa’

Els cibercriminals les han convertit en l’esquer favorit per fer passar programari nociu

Uns dies de vacances a l’horitzó? Us esteu descarregant la darrera temporada de la sèrie de moda per mirar-la a raig tombats al sofà en companyia de l’aire condicionat i de l’orxata? Premeu “cancel·la”! Si ho esteu fent des d’una pàgina il·legal, teniu molts números que el vostre dispositiu quedi infectat de programari maliciós, amb tot el que això comporta per a la “salut” dels vostres arxius i fins i tot per a la vostra privacitat.

L’empresa de seguretat informàtica Kaspersky Lab afirma en un article recent que els webs pirates i els llocs de BitTorrent “s’han convertit en els favorits dels cibercriminals  per fer passar els seus arxius maliciosos com a material útil”. Explica aquesta empresa que durant el 2018 van identificar uns 10.000 tipus de malware en només una sèrie. I una dada, si més no, curiosa, tot i que predictible: el primer i el darrer episodi de cada sèrie són els “preferits” a través dels quals fer entrar programari nociu als dispositius que se’ls descarreguen.

Un estudi de l’EUIPO, l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE, fet a 10 països de la Unió Europea (entre els quals no hi és Espanya), conclou que entre el 7% i el 8% de les pàgines pirates de descàrregues contenen programari maliciós. A alguns us pot semblar una xifra baixa… sobretot si us agrada el risc! Eddy Willems, expert en ciberseguretat de G Data Software, explica en declaracions a l’agència de notícies de tecnologia PortalTIC que “la seguretat mai ha estat una prioritat dels creadors de webs pirates”.

Anuncis, publicitat emergent i instal·lació de complements

Però, per què aquests llocs són tan atraients per al programari maliciós? L’explicació és senzilla: primer, com diu Willems, perquè la ciberseguretat no és una preocupació per a les pàgines pirates, i en segon lloc per l’important trànsit d’usuaris que tenen. Per obtenir la seva “recompensa”, el malware ataca a quants més dispositius millor, i per tant webs pirates en què es poden descarregar pel·lícules, sèries de moda o partits de futbol són ideals. Només unes dades: segons l’Observatori de la pirateria, el 2018 hi va haver a Espanya 4.348 milions d’accessos il·legals. També és cert, potser gràcies a una major conscienciació, que la tendència és a la baixa: segons el mateix Observatori, des del 2015 el consum a través de la pirateria ha caigut un 12%, mentre que es va incrementant el consum legal de continguts en la indústria del cinema, la música, el videojoc i el llibre. El programari maliciós pot entrar al nostre dispositiu a través d’anuncis i publicitat emergent que apareix en els webs pirates; potser us sona el concepte malvertising: es tracta d’un bàner o un missatge que, per exemple, anuncia que tenim un virus determinat que està afectant l’ordinador i ens proposa un enllaç de descàrrega d’antivirus per eliminar-lo; precisament és quan cliquem aquest anunci que al nostre dispositiu s’hi instal·la malware. També és habitual que des d’aquests webs pirates us “animin” a instal·lar determinats complements (plugins o extensions) per poder visualitzar els episodis; una altra font d’entrada de malware. Un tipus de programari maliciós habitual és l’espia (spyware), que es dedica a recopilar i transmetre informació de l’usuari sense que aquest en sigui conscient, sovint entrant a través d’un adware, programari que mostra o descarrega publicitat després d’instal·lar o mentre s’executa un programa.

Vídeo sobre els Programes Potencialment No Desitjats (en anglès, Potentially Unwanted Programs, més coneguts com a PUP o Adware). Més informació, aquí.

Alguns consells

Des d’Internet Segura, el consell que us podem donar per tal d’evitar que els vostres dispositius es vegin atacats per programari maliciós introduït a través de webs pirates és ben evident: no visitar aquests llocs i encara menys descarregar-vos els continguts que ofereixen. Ara bé, podem afegir algunes mesures complementàries, útils no només per al tema que expliquem en aquest article, sinó per a la salut dels vostres dispositius en general: tingueu l’antivirus al dia, actualitzeu tant el sistema operatiu com les aplicacions i activeu els bloquejadors d’anuncis.

I si ja hem fet tard…

Si detectem que el nostre dispositiu està infectat, elimineu tots aquells programes no desitjats que trobeu al llistat de programes, i elimineu també les eines no desitjades que se us hagin pogut instal·lar als navegadors. Us poden ajudar eines gratuïtes com AdwCleaner. I en cas que no us en sortiu, poseu-vos en contacte amb un servei tècnic.

Per a més informació, consulteu els nostres Hàbits cibersaludables i també les nostres FAQS.