Guia de supervivència per lligar a Internet en temps (gairebé) de postpandèmia

Ciberconsells per evitar riscos innecessaris amb les apps i webs de cites

Les vacances són una temporada fantàstica per dedicar-se al que fa 2000 anys el poeta romà Ovidi designava com a ‘art amatòria’ i ara anomenem ‘lligar’ o ‘tirar la canya’. És època de sortir amb altres persones, durant el temps d’oci, a un local nocturn, entre amics, a la platja… i també en línia. I és que avui hi ha una gran diversitat d’aplicacions per conèixer gent. L’estigma associat en un passat a les antigues seccions de contactes dels diaris ha desaparegut i milions d’usuaris d’arreu del món en fan ús al marge de tabús. Amb més de 6,5 milions de descàrregues mensuals al maig de 2021, Tinder és l’aplicació de cites més descarregada del món, seguida per Badoo i Bumble.

Tant qui cerca una trobada ocasional com qui està obert a repetir, tant els tastaolletes com els romàntics empedreïts, tothom té un extensíssim menú d’aplicacions i llocs web de contactes a l’abast per quedar amb qui vulgui i veure si sorgeix l’espurna de la passió. L’enamorament sobtat pot estar a un sol clic de distància! Ara bé, hi ha algunes qüestions que convé tenir ben presents abans de llançar-nos-hi de cap.


Cibercupido cobra els seus honoraris en forma de dades personals

Mai no havia estat tan fàcil intimar amb algú o trobar parella com ho és avui amb un mòbil. Però cal saber que les aplicacions i els llocs web de cites (funcions prèmium i subscripcions de pagament a banda) es basen en la informació que els proporcionem per determinar tant possibles aparellaments amb altres usuaris com els anuncis que ens mostren.

En això, les apps de cites no són diferents d’altres apps: quan en fem ús assumim que cedim una part de la nostra privacitat, que pot ser major o menor segons les condicions d’ús específiques de cada servei.


Sabem realment qui hi ha a l’altra banda?

Que les primeres impressions poden ser enganyoses ja ho dèiem des d’abans d’Internet, però a més ara també sabem que al voltant d’una quarta part dels perfils d’usuaris de les aplicacions de cites són bots, segons que apuntava el 2018 un estudi de la Universitat d’Arizona. A través de l’ús de comptes d’esquer (dissenyats per convèncer possibles usuaris maliciosos que han conduït una interacció reeixida que pot conduir a un ciberatac amb èxit), els responsables de les estimacions van comprovar que sovint és difícil de determinar d’entrada si rere un perfil s’hi amaga una persona real o no, ja que poden mostrar una o diverses fotografies originals o tenir una biografia amb informació convincent (com ara lloc d’estudi o de feina). Rere alguns perfils hi pot haver una voluntat fraudulenta, per això cal extremar les precaucions i denunciar els usuaris sospitosos per tal que la plataforma els investigui i elimini.


Alerta amb el sexpreading i la sextorsió!

La popularització d’aplicacions de missatgeria i de contactes ha comportat l’auge del sèxting, és a dir la difusió de missatges, fotografies i vídeos de temàtica sexual de manera consentida i lliurement, a través dels dispositius mòbils. Però quan aquests continguts són publicats o compartits de forma descontextualitzada i sense l’autorització de les persones que hi apareixen, parlem de sexpreading. Ens referim a sextorsió quan l’amenaça de difondre’ls s’usa com a coacció per a l’obtenció de béns o favors.


Ciberconsells per lligar de forma segura a Internet

Abans de seleccionar un perfil amb qui començar a xatejar i fer plans per a una cita, és important que prenguem algunes petites precaucions perquè ni res ni ningú no ens ha d’amargar l’experiència. I és que no sabem qui podem ensopegar i acabar fent ‘match’ quan fem lliscar fotos a esquerra i dreta. Hi ha unes quantes mesures preventives que podem posar en pràctica per tenir una experiència cibersegura amb les aplicacions de contactes, et suggerim l’adopció d’aquestes ciberprecaucions abans de la cita

Lligar a Internet, guia de supervivència
  • Vigila què comparteixes i amb qui ho fas. Compartir detalls de la nostra identitat amb algú a qui acabem de conèixer virtualment pot ser temerari. Aprofita la missatgeria integrada a l’aplicació i no facilitis dades com el número de telèfon a ningú amb qui no tinguis prou confiança.
  • Has de poder triar qui pot trobar-te. Selecciona un rang d’edat, comprova la quantitat d’informació que comparteixes i controla la visibilitat del teu perfil. Tingues present que com menys opcions d’ocultació tinguis a la teva disposició, més exposada es troba la teva informació a la xarxa.
  • Evita els riscos de sexpreading i sextorsió. Si intercanvies arxius fotogràfics o audiovisuals íntims has de tenir present que, un cop els hagis enviats, en perdràs el control. Enviar imatges massa reveladores a algú que acabes de conèixer virtualment pot ser una pèssima idea.
  • Compte amb la informació que revelen les teves fotos. Si no vols que qualsevol que vegi el teu perfil a les teves aplicacions de contactes pugui trobar també fàcilment els teus comptes d’usuari a altres xarxes socials a través d’una cerca d’imatges relacionades, selecciona instantànies que no hagis penjat enlloc més i no t’identifiquin a cap altra banda. Vigila, igualment, que les teves fotografies tampoc no donin pistes d’on vius ni dels llocs on se’t pot trobar sovint.
  • Descarta (i denuncia) els perfils sospitosos o que actuen de forma inapropiada. Si hi ha perfils que t’envien enllaços a llocs web externs o t’importunen amb interaccions estranyes, desagradables o no sol·licitades, fes servir la funció de denúncia integrada a l’aplicació, per tal que els responsables del servei investiguin i bloquin l’usuari si comproven que és tòxic o maliciós. Si reps massa interaccions no desitjades o problemàtiques, o si la funció de denúncia no està ben integrada o sembla decorativa, considera l’ús d’aplicacions alternatives.
  • Ajusta les teves preferències de distància geogràfica. Moltes aplicacions de cites en línia fan servir la ubicació per proposar possibles aparellaments, però és important que l’usuari controli aquesta opció a la configuració, perquè ningú no pugui determinar amb facilitat la nostra zona de residència.
  • Fes la teva recerca. Si la teva cita ha fet tan bé com tu la seva feina, segurament en trobaràs poca informació a la xarxa. Si no és així, però, pots investigar una mica la persona amb qui consideres de quedar. Les publicacions a xarxes socials poden ser reveladores i poden ajudar-te a sortir de dubtes.
  • Abans de la trobada presencial, videoconferència preliminar. Heu xatejat i sembla que hi ha química i a partir de les fotografies que heu vist l’un de l’altre sembla que us agradeu, però… saps realment si la persona amb qui has quedat és realment la persona que et penses? No costa res d’organitzar una conferència preliminar abans de la trobada presencial per començar a confirmar que les sensacions no són cap miratge.
  • Explica a algú on i amb qui has quedat. Ho hem fet pràcticament tot perquè la cosa vagi rodada, però com que encara hi ha detalls que poden no sortir com prevèiem, el millor és que algú de confiança sàpiga on i amb qui hem quedat. No se sap mai quan podem necessitar cobertura externa, com ara la trucada còmplice d’un aliat que actuï si rep algun senyal acordat… o que es posi en moviment si no el rep.
  • Energia al màxim. Si quedes amb algú a qui no coneixes pensa a dur carregada la bateria del mòbil!

Amb la nostra Guia de supervivència per lligar a Internet i l’adopció d’unes simples ciberprecaucions podràs evitar riscos innecessaris i mals rotllos amb les apps i webs de cites. Perquè lligar no ha de ser en cap cas un esport de risc!


També et pot interessar…