Algunes lectures d’estiu sobre ciberseguretat

Si en temps de canícula teniu una estona per informar-vos sobre seguretat i privacitat a la xarxa, preneu nota d’aquestes recomanacions.

Hi ha qui durant les vacances aprofita per llegir més que mai. Pot ser un bon moment, per exemple, per endinsar-vos a través de les pàgines d’un llibre en temes de seguretat a la xarxa, per protegir millor els vostres dispositius i, de retruc, estar més protegits vosaltres, els vostres documents, imatges i privacitat. Hem fet una tria de llibres, alguns més destinats a pares i mares, altres a educadors, altres per a infants i joves, i altres de més genèrics i per a tots els públics, que us poden ser útils en relació a la ciberseguretat i també us entretindran en les hores de calor. Que tingueu un bon #ciberestiu!


| Famílies |

A salvo en la red: cómo proteger y educar a tus hijos en Internet y redes sociales. Pedro García Aguado i Francisco Castaño Mena, 2017.
Des del projecte Aprender a educar, els dos autors posen èmfasi en aquest volum en l’educació familiar com a factor clau de protecció davant els perills de la xarxa.Aprendre a ser amb internet. José Manuel Pérez Tornero, 2017.
El llibre vol oferir a famílies i docents algunes idees clau que els permetran acompanyar els seus fills i alumnes en el descobriment i l’exploració de la xarxa. La finalitat és poder fer d’ells autèntics ciutadans 2.0.Escuela de padres 3.0. Guia para educar a los niños en el uso positivo de Internet y los smartphones. Manuel Gámez-Guadix, 2017.
En aquesta obra es revisen les principals qüestions sobre l’ús d’Internet i els smartphones entre els joves i es proporcionen estratègies per actuar quan apareixen els problemes. Què podem fer els pares a l’era digital ? Com educar en positiu sobre noves tecnologies?
| Educadors |

Niños y jóvenes ante las redes y las pantallas. La educación en competencia mediática. Diversos autors, 2016.
Es pot llegir a la sinopsi del llibre: “Els docents han d’assumir, com a part de la seva responsabilitat professional, el domini de la competència mediàtica per poder implementar estratègies didàctiques i recursos pedagògics en el desenvolupament tecnològic i mediàtic més actual”.La seguridad para los menores en internet. Erik de Luis Gargallo, 2017.
El desenvolupament de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) ha donat lloc a una nova revolució social, convertint internet en una font de recursos inesgotable per a adults i menors. Però ningú està exempt dels perills d’internet, el que ens obliga a prendre consciència dels riscos existents i a prendre les mesures oportunes per reduir l’impacte d’un incident de seguretat. Aquest llibre ofereix una aproximació als principis que governen la seguretat TIC, classificant el programari maliciós existent, i oferint propostes per afrontar els riscos TIC que se’ns presenten diàriament, especialment a internet, per part dels menors d’edat.
| Infants i joves |

Internet a l’escola i a casa. Laura Balart Martín, 2011.
Llibre pensat per a que els nens i nenes puguin iniciar les seves pràctiques amb l’ordinador de manera senzilla i acompanyats d’un adult.Relats sobre ciberseguretat infantil. Internet segura, 2019.
Cinc contes adreçats a infants entre 6 i 12 anys amb l’objectiu de conscienciar d’una manera entretinguda sobre la xarxa i els dispositius.
| Internet en perspectiva |

La amenaza hacker. Deepak Daswani, 2018.
L’enginyer i expert en ciberseguretat Deepak Daswani analitza en detall els riscos als que estem exposats a la xarxa i com podem enfrontar-nos-hi.Descendiendo hasta el infierno. Un paseo por lo más oscuro de internet. Ivan Mourin, 2017.
Un viatge a la Deep Web per descobrir el món més fosc de la xarxa i preguntar-nos sobre l’ús que se’n fa.El enemigo conoce el sistema. Marta Peirano, 2019.
El nou llibre d’una de les periodistes més conegudes en temes de ciberseguretat, Marta Peirano, es presenta com “tot el que no vols però necessites saber sobre el poder, l’economia, la societat i les telecomunicacions en l’era de la informació”.I si encara en voleu més, consulteu les propostes que us vam fer per Sant Jordi!