Lleure cibersegur

Recomanacions i hàbits cibersaludables per a famílies en època de descans i temps lliure.

Anem sempre amunt i avall, atrafegats, i també passem moltes hores davant la pantalla de l’ordinador per feina; i això fa que mirem d’optimitzar un temps de lleure que és ben reduït. Durant els caps de setmana i les vacances, però, l’ús de dispositius tecnològics i el consum d’Internet pot ser compulsiu, especialment per part dels adolescents que, alliberats dels deures de l’escola o l’institut, poden dedicar-se a xatejar amb els amics o compartir videojocs en xarxa durant hores i hores. Si no som curosos, això pot tenir unes conseqüències problemàtiques i ens exposa a tots plegats a uns riscos, de manera que cal ser prudents, conscients i responsables i adoptar unes mínimes precaucions.

Oferim una sèrie de recomanacions a les famílies per acompanyar-les durant el seu temps lliure i els períodes vacacionals, i ajudar-les a mantenir uns hàbits cibersaludables i vetllar per la seva ciberseguretat.

Vetllem per la privacitat

Compartir imatges de les nostres escapades de cap de setmana i vacances en família a les xarxes socials ens agrada a tots, però cal que siguem conscients de qui podrà veure-les. Així com del fet que, en fer-les públiques, podem estar donant detalls exactes a qui les vegi d’on ens trobem i, sobretot, d’on hem marxat: si la ubicació de les nostres instantànies assenyala un indret que és lluny de la nostra localitat de residència habitual, potser estem deixant clar que la nostra llar restarà desocupada un parell de dies o més. És aconsellable, en qualsevol cas, d’esperar un temps prudencial abans de fer clic i publicar i no pujar a les xarxes les nostres imatges de vacances el mateix dia o exactament en el mateix moment en què les capturem, ja que llavors podem estar informant en temps real de quina és la nostra ubicació aproximada a tothom que les vegi.

I no només poden ser un perill les nostres imatges: si algú ens etiqueta en les seves publicacions i és possible de localitzar-nos en un indret i un temps concret, l’efecte pot ser el mateix. Per sort, a l’apartat de configuració de les preferències d’usuari de les nostres xarxes socials, podem triar si permetem que ens etiquetin a publicacions alienes. Igualment i pels mateixos motius, cal ser curós a l’hora d’etiquetar altres persones, que poden tenir reserves a aparèixer identificades a publicacions de tercers. Consultar els nostres amics abans de pujar aquelles fotos en què hi apareguin és una mesura de precaució que pot evitar maldecaps tant a ells com a nosaltres… i també que algú s’enrabiï perquè, per culpa nostra, apareix públicament a la xarxa sense voler-ho.

Pantalles enlluernadores

Si sotmetem els ulls a una càrrega d’esforç excessiva durant un temps prolongat, podem patir fatiga visual. En podem experimentar diversos símptomes, quan passem massa hores davant les pantalles. Com ara sensacions de pressió, calor, envermelliment, llagrimeig, cremor o coïssor o inflamació als ulls, sensació de pesantor a les parpelles, punxades o dolor ocular i mal de cap, entre altres molèsties. Si fem els descansos oportuns i reposem quan cal (és recomanable una pausa d’un mínim de cinc minuts per cada hora que passem davant les pantalles), aquests símptomes poden remetre. Si no fem repòs, per contra, podem arribar a veure imatges borroses o experimentar una pèrdua fluctuant de la visió.

Si, a més, mirem la llum de les pantalles directament i sense altres fonts d’emissió de llum al nostre voltant, aquests símptomes poden incrementar-se. És especialment perjudicial que fem ús del telèfon mòbil de forma prolongada quan som al llit: hi ha diversos estudis que han assenyalat la luminescència dels nostres dispositius i el seu ús nocturn com una causa d’insomni crònic, fins al punt que s’ha designat el trastorn del son derivat d’aquest mal ús de la tecnologia com a ‘insomni tecnològic’. Podem pal·liar aquests efectes nocius reduint la brillantor emesa per telèfons mòbils, tauletes tàctils o videoconsoles portàtils, fent-ne ús en entorns prou il·luminats i, sobretot, emprant-los de forma racional o, fins i tot, interrompent-ne l’ús completament durant les hores de descans.

Videotrucades segures

Quan marxem de cap de setmana o de vacances, solem fer ús intensiu dels programes de missatgeria, per mantenir el contacte amb qui no tenim a prop. En temps de confinament comarcal, si no podem anar a visitar els nostres familiars i amics que viuen lluny de la nostra localitat i els volem veure, només ens hi podem comunicar per videoconferència. Especialment en el temps en què la interacció ha de quedar reduïda a la bombolla de convivència, les reunions amb els familiars i amics que no en formen part han de ser estrictament virtuals. Hi ha un gran nombre d’aplicacions de videoconferència que ens faciliten el contacte remot amb aquells amb qui no podem trobar-nos presencialment quan cal mantenir la distància.

Però què hem de tenir en compte abans de fer una videotrucada? Quines mesures podem prendre per minimitzar els riscos de seguretat? Hem condensat en un breu decàleg una sèrie de recomanacions per mantenir unes videoconferències vacacionals sense ensurts i poder estar connectats a distància amb seguretat. Consulteu els nostres “10 imprescindibles per a una conferència cibersegura“.

Resguardem les dades de navegació

Passar més temps navegant per Internet significa, probablement, publicar-hi més contingut, visitar més webs i ensopegar amb més peticions d’acceptació de polítiques de privacitat. Podem sentir-nos temptats de no assegurar la privacitat dels nostres perfils a les xarxes socials o d’accedir automàticament a compartir les nostres dades per sistema. Però cal saber que això té un risc, i som responsables de la nostra privacitat.

Les pàgines que visitem i les cerques que efectuem queden enregistrades, si no volem que hi hagi qui rastregi les nostres passes virtuals, és convenient que esborrem regularment les nostres dades de navegació, que rumiem amb qui compartim els continguts que publiquem i que revisem quins permisos concedim a les aplicacions que instal·lem als nostres dispositius.

Siguem cívics

Més temps connectats significa més interaccions amb més usuaris, persones a qui no necessàriament coneixem fora d’Internet. Però a la xarxa i arreu, hauríem de tractar sempre tothom tal com volem que ens tractin. Per això convé que tinguem present quina és la incidència del nostre comportament i quines són les possibles conseqüències dels nostres actes. És especialment important que els joves i adolescents, que passen moltes estones connectats amb altres usuaris i hi comparteixen activitats com ara els videojocs en xarxa, reflexionin sobre com poden ser rebudes les seves paraules, així com del fet que un comentari aparentment intranscendent pot ferir algú enormement, o pot tenir una gran incidència i perdurar molt més enllà d’una conversa que té lloc en un instant i una plataforma concrets.

D’igual manera, per fer del món digital un espai de convivència i respecte, convé que no deixem passar els comportaments inapropiats i els reportem, a través de les eines de denúncia que les mateixes plataformes posen a l’abast de tothom perquè, de manera senzilla, puguem notificar el ciberassetjament, els insults o qualsevol contingut nociu o comportament que atempti contra altres usuaris.

Evitem el frau digital

Sovint, quan tenim ocasió de disposar d’uns quants dies de descans, aprofitem per fer algunes compres. Ens podem sentir temptats per ofertes extraordinàries, reclams en forma de regals espectaculars i productes rebaixats o exhaurits a tot arreu que es troben només disponibles en establiments online o venedors que no sabem ben bé si són del tot fiables. Cal anar amb compte, perquè hi ha paranys i els ciberdelinqüents poden fer-nos caure en un frau.

Per això cal comprovar, per començar, que els llocs web amb què connectem mostren a la barra d’adreces la icona del cadenat —cosa que indica, en principi, que les dades de la transacció només seran visibles per emissor i destinatari—. Igualment, quan fem compres o operem amb diners o dades personals sensibles, és millor que fem servir la connexió de dades mòbils en comptes d’una Wi-Fi oberta, que és més fàcilment susceptible de ser controlada per un intrús.

Assegurem les dades

Generem durant tot l’any un gran volum de dades que són preuades i que segur que no volem perdre. Els documents de la feina, els treballs de la facultat, els nostres arxius multimèdia favorits, les fotografies i els vídeos familiars… Per bé que la memòria interna dels nostres dispositius pugui allotjar la nostra informació, és important que en garantim la conservació i la disponibilitat. Si disposem de temps lliure, podem aprofitar per assegurar-nos que els nostres actius digitals estan protegits. Podeu consultar la nostra guia “Com puc evitar perdre els meus arxius digitals?” per saber com efectuar còpies de seguretat i informar-vos sobre mètodes, suports i serveis d’emmagatzematge que us permetran preservar i recuperar les vostres dades.

Actualitzem dispositius i aplicacions

És freqüent que aprofitem quan tenim uns quants dies lliures o l’època de vacances per desempolsegar alguns dispositius i aplicacions que només fem servir durant els nostres instants de lleure. Cal pensar que és probable que, en el temps en què no hem fet servir aquests aparells, hi hagi hagut actualitzacions que n’optimitzin el funcionament i, sobretot, que ens protegeixin contra programari maliciós. Les tauletes tàctils, els ordinadors, les videoconsoles i tota la resta de dispositius electrònics de què fem ús, així com els programes i aplicacions que executen, han d’estar actualitzats. Això en garanteix el bon funcionament i evita en gran mesura que siguin vulnerables als virus. Configurar els nostres dispositius perquè s’actualitzin automàticament i no posposar la instal·lació de possibles pedaços ens estalviarà possibles infeccions i maldecaps.

Amb tots aquests elements damunt la taula, aconseguireu que la vostra experiència amb dispositius i navegació a la xarxa sigui d’allò més cibersaludable. Només cal posar en pràctica aquestes petites mesures per poder gaudir d’un temps d’oci cibersegur.


També et pot interessar…