Les nostres dades, més protegides des de fa un any

Les denúncies i consultes sobre privacitat a la xarxa han augmentat des de l’entrada en vigor de l’RGPD

Una preocupació per a gran part dels usuaris d’Internet: que les seves dades estiguin segures a la xarxa. O com a mínim això és el que es desprèn de l’Eurobaròmetre que es va publicar tot just el passat mes de març: fins a un 68% d’europeus (xifra que pujava fins al 79% en el cas dels espanyols) responia afirmativament a l’anunciat “Em preocupa que la meva informació personal en línia no sigui segura en els llocs web”.

És en aquest sentit que a finals de maig del 2018 entrava en vigor el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), d’obligat compliment a tota la Unió Europea i que té com a un dels principals objectius incrementar la confiança d’usuaris i empreses en l’ús de les noves tecnologies. Potser quan més ho vau notar varen ser aquells dies en què la vostra bústia del correu electrònic treia fum i no paràveu de rebre notificacions. Som davant d’un reglament molt rellevant en qüestions de privacitat i seguretat a la xarxa, i que per tant ens afecta a tots. En paraules de la mateixa UE, l’RGPD suposa “el més important canvi en la regulació de protecció de dades de les darreres dues dècades”.

Sembla que molts usuaris d’Internet se l’estan fent seu: la majoria de denúncies presentades els darrers 365 dies a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) són sobre la publicació de fotografies de menors a la xarxa i sobre l’accés a l’historial mèdic per part de les empreses que aporten serveis. Recordem que, des de l’aplicació del reglament, cal un consentiment inequívoc perquè una empresa faci servir les nostres dades personals. I sempre han d’informar els usuaris per a què es faran servir, durant quant de temps es conservaran, si es transferiran o no fora de la UE… Sempre hem de tenir el dret d’adreçar-nos a l’empresa per tal de revisar l’ús d’aquestes dades.

Increment de les denúncies

La mateixa APDCAT dona algunes dades d’interès: en aquest any les consultes han augmentat un 65% i un 40% les denúncies. També assenyala que 6 de cada 10 persones coneixen el Reglament. Ara bé, només un 40% saben que existeix una Autoritat a la que adreçar-se si creuen que s’han vulnerat els seus drets en quant a la protecció de dades.

Cybersecurity Act

La confiança dels usuaris en la xarxa i en la seguretat i privacitat de les seves dades s’ha de veure reforçada també per altres reglaments europeus que complementen l’RGPD, com l’EU Cybersecurity Act, aprovat el mes de març i que ha iniciat la ruta en protecció digital enfortint el paper de l’Agència de Ciberseguretat europea, i marcant pautes per a un desplegament segur del 5G.

Recordeu, però, que per moltes lleis i normes que entrin en funcionament, una bona manera de protegir les nostres dades personals és seguint uns hàbits cibersaludables. Consulteu-los i, sobretot, seguiu-los!