Creix la terminologia en català sobre ciberseguretat

El TERMCAT publica més d’un centenar de mots nous, entre els quals ‘atac de formulari’, ‘hipertrucatge’ o ‘pesca per veu’

El món de les noves tecnologies evoluciona a un ritme vertiginós, i tot allò nou necessita d’un terme que l’identifiqui. En el cas de la ciberseguretat, el centre de terminologia TERMCAT actualitza periòdicament la seva Terminologia de la ciberseguretat, elaborada amb el suport del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i de diversos experts del sector. La nova edició, d’aquest mes de desembre, ha suposat una important actualització, ja que han entrat a formar part d’aquest diccionari en línia 115 termes fins ara inèdits, i arriba als 360 mots. A cada terme hi consta la definició, així com el seu equivalent en castellà, francès i anglès, i també notes explicatives.

Les noves incorporacions les trobareu fàcilment perquè estan recollides en un apartat. Moltes d’elles fan referència a nous ciberatacs, com ara “apilament d’anuncis” (en anglès, ad stacking), “atac de formulari” (formjacking), “degoteig de galetes” (cookie dropping), “hipertrucatge” (deepfake), “intrusió per Bluetooth” (bluesnarfing) o “pesca per veu” (vishing). Un altre gran bloc d’incorporacions tenen a veure amb les criptomonedes, i hi trobareu paraules com “criptomoneder”, “minar”, “bitcoin” o “altcoin”. Des del TERMCAT també informen que el seu Consell Supervisor ha normalitzat més d’un centenar de casos en què hi havia dubtes de tipus denominatiu o conceptual, amb la col·laboració d’experts del CESICAT i del Comitè TIC del TERMCAT.

Des d’Internet Segura us recordem que també donem difusió de la terminologia en català de ciberseguretat publicant periòdicament alguns d’aquests termes recollits pel TERMCAT, de manera il·lustrada i amb la corresponent definició, en el nostre apartat Cibermot.