A Internet, posa-hi seny!

 • internet amb seny

A Internet, com a la resta dels entorns en els quals ens movem, no només tenim drets sinó també obligacions. Obligacions envers la resta, és dir, recorda que tot allò que facis o diguis a Internet pot repercutir sobre altres persones. Tots som responsables de com fem sentir els altres.

Recordem 10 qüestions que no cal oblidar:

 • Cal respectar les opinions de la resta. Tothom té dret a expressar-se, encara que pensi de forma diferent o expressi opinions contràries a les nostres.
 • Cal respetar la resta com a persones. No està justificat insultar, injuriar o calumniar altres persones. És més: has de recordar que algunes d’aquestes qüestions poden ser considerades delictes.
 • No podem amenaçar ningú a través d’Internet, ni en converses públiques ni en privades. Amenaçar és un delicte reconegut al Codi Penal.
 • Hem de respectar la privacitat de la resta. No podem publicar dades personals d’altres persones sense la seva autorització: adreça, dades sobre la seva família, etc. Recorda que, a més a més, els menors de 14 anys no poden donar cap autorització, per la qual cosa és necessari demanar autorització als pares.
 • Una fotografia d’una persona ha de ser tractada com una dada personal. És dir, no podem publicar fotografies d’altres persones sense l’autorització prèvia. I recorda, de nou, els menors de 14 anys no poden donar aquesta autorització, per la qual cosa és necessari demanar autorització als pares.

01correu

 • No podem llegir ni difondre els correus electrònics d’altres persones si NO són per a nosaltres. Si a l’entrar a l’aula d’informàtica, o a l’ordinador de la biblioteca, et trobes obert el correu d’alguna persona que ha oblidat tancar-lo, no has de llegir-lo. Si, a més a més de fer-ho, en difons el contingut, és dir, li expliques a algú el que has llegit, estaràs fent quelcom especialment greu, tal i com recull el Codi Penal.
 • No podem fer-nos passar per una altra persona a Internet. No podem enviar correus fent-nos passar per aquesta persona, i molt menys crear un perfil en una xarxa social prenent la seva identitat. És un fet molt seriós i denunciable.

08trojan

 • No hem de tolerar l’assetjament a Internet, ni fora de la xarxa. Si trobes un web, fòrum o perfil en el qual s’assetja, insulta o amenaça  algun menor d’edat que no sap com actuar, hauries de comunicar-ho a internetsegura.cat/contactar
 • Si trobes continguts il·legals o que et resultin especialment desagradables, has de comunicar-ho als Mossos d’Esquadra o a internetsegura.cat/contactar. Tota la informació que rebem es tracta de forma anònima, i ningú sabrà mai qui ha informat sobre un contingut en concret.
 • Hem de respectar els drets dels autors i els creadors. No hem de piratejar els llibres, cançons, sèries i/o pel·lícules que han suposat treball per a altres persones que tenen drets sobre aquests continguts. Si, a més, utilitzes programes de P2P, recorda que és fàcil descarregar-se diferents tipus de virus, o fins i tot un contingut il·legal camuflat sota un nom qualsevol.

03laia

Per a qualsevol dubte que tinguis, estem per ajudar-te a internetsegura.cat/contactar o al telèfon 116 111 d’Infància Respon (tots els dies de l’any).