Joguines cada vegada més connectades

Un any més, repassem alguns detalls que cal tenir en compte

Un any més, les joguines que, d’una manera o una altra, es connecten a Internet ocuparan un espai important en el rànquing de vendes durant aquestes festes. Però, sabem què comprem? Sabem quina seguretat ofereixen, especialment de cara als menors? Poden ser una finestra oberta a possibles intrusos?

No es tracta de criminalitzar aquest tipus de dispositius. Cal tenir en compte, això sí, què comprem i què regalem, així com les condicions d’ús necessàries per no exposar-nos. En definitiva: sentit comú. Cal revisar estrictament les normes de seguretat del dispositiu i evitar els que ofereixin connexions sense cap tipus de protecció. Heu de saber que algunes d’aquestes poden arribar a processar allò que senten i allò que veuen. I també adaptar les joguines i els dispositius a les edats dels usuaris finals. En el cas que es requereixi algun tipus d’autentificació, és necessari que un adult supervisi el procés de registre i revisi tots els protocols de seguretat.  I sobretot, fer una tasca pedagògica amb la canalla. Així,  per exemple, l’European Cooperation in Science & Technology va publicar un interessant estudi sobre l’Internet of Toys i l’ús que en fan nens i joves. El Family Online Safety Institute també té un estudi titulat ‘Kids & the Connected Home: Privaciy in the Age of Connected Dolls, Talking Dinosaurs and Battling Robots’. I Consumers International va crear un anunci publicitari fals, en clau irònica, en què es posava de manifest els problemes que poden generar alguns d’aquests dispositius connectats entre els nens.

En aquest sentit, l’Agència Catalana de Consum ha publicat uns quants consells de compra i ús segur de joguines. S’incideix, especialment, en el fet que les joguines i/o dispositius incloguin la marca CE, que significa que segueix les exigències essencials de seguretat de la Unió Europea; en el fet que s’intentin evitar els continguts violents i les distincions sexistes, i que les instruccions i advertències d’ús i restriccions d’edat estiguin ben clares.

I recordeu que, en les compres per Internet, que cada vegada són més nombroses, cal aplicar també una sèrie de pràctiques cibersaludables.