Protegeix el teu jo digital, aprèn a salvaguardar la teva privacitat a les aplicacions

Recomanacions de configuració i d’ús per a la protecció de la privacitat en les apps que fas servir al teu mòbil

Per connectar amb els amics. Per comentar les teves sèries favorites. Per compartir les teves fotos. Per buscar feina. Per lligar. Per comprar… Fas ús de multitud d’aplicacions en el teu dia a dia. Són utilíssimes, no en pots prescindir. Però no sempre són gratuïtes, t’ho sembli o no.

Les apps s’alimenten de la informació que tu mateix els facilites, de forma conscient o inconscient. Per això has de conèixer la seva configuració de privadesa.

Quan baixes i instal·les una aplicació, pot demanar-te permís per accedir a informació personal. En molts casos, aquesta informació és necessària perquè l’aplicació funcioni adequadament, però hi ha sol·licituds que poden ser qüestionables. A més, saps què en fan, els responsables de les apps, de la informació que els entregues? Saps si la comparteixen amb altres empreses?

Tu ets qui controla què deixes fer a les apps

Els permisos són un sistema de seguretat dels dispositius digitals que ajuda a compartimentar la informació i restringir la informació sensible en àrees específiques. Serveixen per informar els usuaris de quina informació o quines dades són requerides per cada programa. Les aplicacions poden sol·licitar accés a diverses funcions dels teus dispositius:

  • Micròfon.
  • Telèfon.
  • Contactes.
  • Emmagatzematge i memòria.
  • Càmera.
  • Ubicació.
  • Calendari.
  • Missatges.
  • Sensors corporals.

És important que sàpigues quins permisos són opcionals i que t’asseguris de concedir només aquells rere els quals hi ha una motivació legítima. Cal aplicar el sentit comú i consentir únicament allò que és estríctament necessari per al funcionament correcte de l’aplicació. Per entendre’ns: és raonable que una aplicació d’edició d’imatges tingui accés a la galeria, però no hauria de poder accedir al micròfon ni a dades biomètriques.

Consells bàsics per protegir la privacitat

Recomanacions de configuració de les aplicacions

1

Sospita preventivament de les aplicacions que volen ser massa tafaneres.
Quan descarreguem una aplicació i consultem els permisos que ens sol·licitarà en instal·lar-la, demana’t com s’usaran. Molts usos maliciosos provenen d’aplicacions que requereixen permisos que no tenen res a veure amb les prestacions que ofereixen als usuaris.

2

Supervisa el que fan les aplicacions.
Assegura’t que les aplicacions que fas servir són segures.

Sense filtres

Recomanacions d’ús de les apps i xarxes socials

Has d’anar amb compte, que no només es tracta del que les aplicacions aconsegueixen descobrir a través dels permisos. A més, també el que publiques a través de les apps pot dir molt de tu. I no has de vigilar només amb les aplicacions de xarxes socials. Has de calcular què es pot esbrinar sobre tu tant a partir de la informació que publiques i comparteixes com de les dades que es recullen de la teva activitat.

En primer lloc, recorda que revisar els termes de la política de privacitat de les aplicacions de què fas ús és un hàbit cibersaludable indispensable.

També has de tenir present que segons què comparteixis i publiquis pots estar divulgant:

La teva manera de ser
Evidentment, ser com ets és el que et fa únic. I això és meravellós, i un dels motius pels quals aconsegueixes seguidors a les xarxes socials. Atenció, però. Què és el que diu d’algú un perfil personal en què només s’encadenen autofotos de postureig? Què el que comunica sobre el propietari d’un perfil un mur en què només hi ha imatges de plats de menjar? Com és algú que difícilment publica contingut propi, però que, en canvi, sempre comenta publicacions alienes? I algú que provoca contínuament o que insulta amb facilitat altres usuaris de la xarxa? Quina imatge projecta d’ell mateix algú que comet errors ortogràfics a cada paraula… i algú que només està pendent dels errors que corregeix la resta de la gent, per poder-los esmenar? Has pensat en tot això? Sigues conscient que la teva activitat a la xarxa revela molt sobre tu mateix i, a més, pot donar a entendre sobre tu algunes coses que segur que no són aquelles per les que vols que la gent et conegui.

La teva localització
A tots ens agrada poder fer saber al món que ens trobem al darrer concert de la nostra banda favorita, que passem el cap de setmana a una ciutat fabulosa o que som al local de moda. Però compte, que hi ha qui pot aprofitar aquesta informació per saber on pares. Saps exactament qui s’assabenta del teu recorregut quan la teva app de fitness comparteix automàticament el que fas cada cop que surts a córrer? No es tracta només de deshabilitar l’opció de compartir la ubicació en les teves publicacions; pensa que comentar en temps real on ets i què fas pot servir a algú per localitzar-te.

Les teves amistats
La família és la teva tribu. I tampoc no fas res d’important sense la colla. Els teus col·legues són el teu món, i ho sap tothom. També ho veu qui segueix les teves xarxes socials i s’adona que hi apareixes sempre amb unes mateixes persones. Probablement, no hi ha cap problema que qui et coneix realment ho vegi… però potser no vols que tothom pugui descobrir amb qui et fas o amb qui vas. Pensa que és fàcil per a qualsevol que vegi què públiques d’esbrinar-ho, si no és que tens una configuració de privadesa prou ajustada, o comparteixes les publicacions en què apareixes amb amics i família únicament amb un cercle reduït de persones seleccionades.

La teva intimitat
El que ha passat quan eres a classe. El que has trobat a aquella botiga on has anat a comprar. Els teus pensaments sobre una escena que ha tingut lloc al carrer. La discussió que has tingut amb els pares… Ho comparteixes absolutament tot? Tant allò simpàtic com allò més personal, estrany o incòmode? Ves alerta. Hi ha comentaris que difícilment estan fora de lloc en confiança i que pot entendre perfectament qui et coneix bé, però que poden ser mal interpretats, o que poden semblar de mal gust a qui només s’ha fet una idea de tu a través del contingut de les teves publicacions.

El teu estat de salut mental
El que dius a les xarxes i la teva manera d’interactuar amb altres perfils a xarxes socials pot parlar eloqüentment sobre el teu estat d’ànim. Les etiquetes temàtiques, les expressions facials, o fins i tot l’ús de filtres que emmascarin les teves faccions, poden donar a conèixer informació sobre la teva salut mental públicament. Especialment, si encadenes múltiples publicacions tristes, de to melancòlic o negatives. Això pot empènyer els amics a preocupar-se per tu i donar-te un cop de mà quan més ho necessites, però sigues conscient que hi pot haver més gent que s’assabenti de com et trobes.

La teva situació sentimental
No es tracta només de si ho expliques clarament a l’apartat “Família i relacions” o “Situació sentimental” dels teus perfils a les xarxes socials. Qui et segueix pot assabentar-se fàcilment de si ets solter o tens parella i fins i tot de quina mena de relacions mantens segons què expliquis de tu mateix en les teves publicacions. Per descomptat, tu tries amb qui comparteixes aquesta informació, però si bades pots fer que, accidentalment, sigui de domini públic.

El teu ordre de prioritats
Domines les xarxes socials com un autèntic ‘influencer’, sempre tens el telèfon a mà i no només estàs al cas de què s’hi cou, sinó que publiques contingut a totes hores. Segur que els teus seguidors ho celebren… però quan fas feina? Quan estudies? Quan gaudeixes del moment, dels amics i de la família? Has de pensar que pots estar transmetent la idea que no tens res de millor a fer.

Les teves creences i la teva tendència política
Estàs fet tot un activista i promous a les xarxes socials les idees en què creus? T’embranques en discussions i discuteixes apassionadament amb tothom? Fantàstic, disposes d’unes plataformes excel·lents per comunicar-te amb el món i fer campanya per allò de què estàs convençut… però rumia-t’ho bé. Hi pot haver contrapartides no desitjades a aquesta militància. Més enllà de la teva participació en debats públics interessants, pensa que les teves paraules poden tenir repercussió fora del teu cercle íntim, i hi ha empreses que es preocupen molt de si les expressions públiques dels seus treballadors estan alineades amb la imatge de marca que volen projectar. A més del que comentes, també els teus ‘m’agrada’ i altres interaccions poden explicar molt de tu mateix.